Nog tien jaar snijden in kippensnavels

© ANP

Voor de derde keer wordt het verbod om kippensnavels te verkorten uitgesteld. Het afsnijden van de snavel gebeurt nu nog met een heet mes waarbij bloedvaten, zenuwen, bot, huid en hoornlaag worden geraakt.

Dit mag eigenlijk al niet meer sinds 2001, maar de pluimveesector kreeg telkens ontheffing. Staatssecretaris Bleker van landbouw geeft nu opnieuw vrijstelling, dit keer tot 2021.

De staatssecretaris gaat wel verplichten dat de snavel voortaan via infraroodstraling moet worden ingekort. De straling genereert zoveel hitte in het snavelweefsel dat dat binnen een paar weken afsterft. Deze methode wordt al gebruikt bij kalkoenen. In Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland is elke vorm van snavelbehandeling verboden.

In Nederland had de sector al tien jaar extra de tijd gekregen om te kijken hoe zij op andere manieren kan zorgen dat kippen elkaar minder pikken, bijvoorbeeld door andere kooien te gebruiken of door minder agressieve dieren te fokken. Maar het zoeken naar oplossingen kost de pluimveehouderij meer tijd dan gedacht.

Bleker benadrukt dat de bedrijven wel 'serieus aan de slag moeten' om alternatieven te vinden zodat over tien jaar de pluimveehouderij echt een sector is waarbij geen fysieke ingrepen meer nodig zijn. Nu wordt nog jaarlijks bij 37 miljoen dieren in Nederland de snavel gekapt.

Het verbod op het verwijderen van de achterste teen bij hanen krijgt voorlopig ook uitstel, net zoals de sporen aan de hanenpoten mogen blijven zitten. De tenen en sporen kunnen namelijk tijdens het paren de hen verwonden. Ook het knippen van de hanenkam, waardoor die niet voor hun ogen komt en zij voldoende zicht houden om goed te kunnen paren, mag nog tien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden