nog te zien

Zero Dark Thirty
*****

De Amerikaanse regisseur Kathryn Bigelow heeft na haar Oscarzege met de verbluffende Irak-film 'The Hurt Locker' opnieuw goud in handen. En dan gaat het niet alleen om de vijf Oscarnominaties voor onder meer beste film, scenario en actrice. 'Zero Dark Thirty' doet op adembenemende wijze de klopjacht op terroristenleider Osama bin Laden uit de doeken.

NO
****

De afsluiting van een trilogie over de dictatuur in Chili. Maar in tegenstelling tot de vorige films, die somber en gewelddadig waren, is het derde deel zonnig en hoopvol. Regisseur Pablo Larraín nam de film op op het videomateriaal van de jaren tachtig, zodat het gebruikte archiefmateriaal onzichtbaar opgaat in de rest.

Io e Te
****

Bertolucci's eerste film in tien jaar, naar de novelle van zijn landgenoot Niccolò Ammaniti. 'Io e Te' speelt zich evenals Michael Haneke's 'Amour' vrijwel geheel af in één ruimte, en gaat ook over familie, en liefde. Bertolucci maakt in de herfst van zijn leven een kleine film over de opbloeiende vriendschap tussen broer en zus, een verhaal vol hoop.

Pieta
****

In films van de Zuid-Koreaanse regisseur Kim Ki-duk gaat het er niet zachtzinnig aan toe. Ook niet in 'Pieta', waarin een schuldeiser bij arme mensen langsgaat en desnoods een hand of voet afhakt als de schuld niet kan worden betaald. Een verhaal van bloed en wraak, dat eigenlijk gaat over onze kapitalistische samenleving.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden