Nog te weinig palliatieve zorg voor stervenden

Van een onzer verslaggeefsters EDE - Verpleeghuizen moeten aparte afdelingen inrichten voor mensen die gaan sterven. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg (NVVz) dienen verpleeghuizen ook het voortouw te nemen om regionale netwerken te formeren waaraan alle instellingen die terminale patiënten helpen, participeren.

Slechts weinig verpleeghuizen, bleek gisteren op een congres over palliatieve zorg in Ede, hebben al een afdeling palliatieve of terminale zorg. Palliatieve zorg is voor patiënten die medisch gezien 'uitbehandeld' zijn, maar veel baat hebben bij pijn- en symptoombestrijding en geestelijke steun. Omdat steeds meer mensen in verpleeghuizen overlijden, moeten deze nog meer doen voor patiënten in de laatste fase van hun leven. Vooral kankerpatiënten, dementerenden en chronisch zieken die niet lang meer zullen leven, hebben steeds intensievere hulp nodig. In 1995 overleed 17 procent van de Nederlanders in het verpleeghuis en 36 procent in het ziekenhuis. Juist het aantal mensen dat in het verpleeghuis sterft, stijgt snel.

De NVVz deed gisteren een beroep op de overheid de palliatieve zorg te stimuleren. De regelgeving is nog te strak om tijdelijke voorzieningen (nachtopvang, kortdurende opnamen) aan te kunnen bieden. Volgens NVVz-voorzitter prof. dr. A. de Roo zouden begrippen als geld en doelmatigheid niet langer mogen worden gebruikt als het gaat om de zorg voor terminale patiënten. “Bij het einde van het leven moet alles ondergeschikt worden gemaakt aan aandacht en inspanning voor diegene van wie afscheid wordt genomen”, zei De Roo, “Wie het debat over palliatieve zorg wenst te voeren vanuit een louter economisch denkkader, plaatst zichzelf niet alleen buiten het debat, maar ook buiten de samenleving als geheel”, aldus De Roo.

Minister Borst vindt het aantal initiatieven van de verpleeghuizen 'nog wat te mager', maar is blij dat de verpleeghuizen meer willen gaan doen.

De NVVz vroeg gisteren wel degelijk om geld. Geld om speciale afdelingen te creëren én de samenwerking met andere instellingen te organiseren. De laatste jaren hebben veel verpleeghuizen gediscussieerd of zij zich zouden specialiseren in deze terminale zorg, mede omdat het verpleeghuis toch al vaak als een sterfhuis wordt beschouwd.

Namens het Rotterdamse verpleeghuis Antonius IJsselmonde vertelde drs. F. Baar over de ervaringen die hij met zo'n afdeling opdeed. Eerst heette dit terminale zorg, maar nu is gekozen voor 'terminale én pallitatieve zorg.' “Hiermee willen wij benadrukken dat wij patiënten desgewenst ook in een eerdere fase kunnen opnemen”, aldus Baar, die wees op de mogelijkheid dat mensen ook tijdelijk kunnen worden opgenomen om de thuisverzorgers te ontlasten.

In Antonius IJsselmonde is een project begonnen om nabestaanden te steunen. Het wordt wetenschappelijk begeleid, zodat ook andere verpleeghuizen daar lering uit kunnen trekken. Baar zei zelf al veel gehad te hebben aan de onderzoekers die de opzet van de terminale-zorg-afdeling begeleiden. Mogelijke valkuilen van zo'n afdeling zijn dat deze te geïsoleerd raakt in het huis en dat de drempel om voor opname in aanmerking te komen te hoog ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden