Nog te veel meisjes vechten voor hun rechten

De overheid aarzelt te veel bij de aanpak van schending van rechten van vrouwen, vindt Shirin Musa.

SHIRIN MUSA en DIRECTEUR FEMMES FOR FREEDOM

Namens Femmes for Freedom (FFF) maak ik deel uit van de ngo-delegatie naar het CEDAW-comité in Genève, de Conventie tegen vrouwendiscriminatie. Hier wordt onder meer de stand van zaken in Nederland van vrouwenrechten onder het VN-Vrouwenverdrag besproken.

Femmes for Freedom wordt dagelijks geconfronteerd met vrouwen in Nederland die hun recht op zelfbeschikking niet kunnen uitoefenen. Omdat ze gevangen zitten in een religieus huwelijk, gedwongen uitgehuwelijkt worden, omdat er eerwraak gepleegd wordt, omdat hun man via slinkse wegen een polygaam huwelijk aangaat. Vaak betreft het vrouwen uit de islamitische georiënteerde gemeenschap, maar niet altijd. Ook andere gemeenschappen kennen dit soort problemen.

Deze vrouwen zijn niet gebaat bij een debat tussen islam-bashers en islam-knuffelaars. Zij zijn gebaat bij een overheid die zich inspant om het recht op zelfbeschikking voor vrouwen daadwerkelijk inhoud te geven. Een overheid die problemen niet ontkent, maar onderzoekt en de vrouwen steunt in hun strijd om zelfbeschikking. Zo vang je niet twee, maar drie vliegen in één klap. Nederland geeft de mensenrechten inhoud, de vrouwen kunnen zich ontwikkelen en een veel grotere bijdrage aan de Nederlandse samenleving leveren. Daarnaast wordt via de emancipatie van deze vrouwen een emancipatie van de hele gemeenschap waar zij toe behoren bevorderd.

Helaas aarzelt de overheid. Minderjarige Nederlandse meisjes die in het buitenland worden uitgehuwelijkt, worden niet geholpen om naar Nederland terug te keren. Een aanpassing van de Paspoortwet, om hen een reisdocument te geven zonder toestemming van hun ouders, is al meer dan twee jaar geleden beloofd, maar niet ingevoerd. Ook worden deze meisjes niet in veiligheid gebracht en krijgen ze geen ticket. Britse en Noorse meisjes krijgen deze voorzieningen wel.

Het Openbaar Ministerie heeft nog altijd moeite om bij eerwraak de hele omgeving die heeft meegeholpen het misdrijf te plegen te vervolgen; hierdoor krijgt de gemeenschap een signaal dat de overheid het allemaal niet zo erg vindt. Twee jaar nadat overheidsinstanties tegenover Kamerleden toegaven soms religieuze kindhuwelijken te faciliteren, is de minister van sociale zaken en werkgelegenheid er ondanks een Kamermotie niet in geslaagd hiernaar serieus onderzoek te doen.

undefined

Rol voor mannen

Het probleem is dat de overheid voortdurend de patriarchale machtsstructuur in de islamitisch georiënteerde gemeenschappen bevestigt. Het zijn juist deze mannen die verantwoordelijk zijn voor het voortduren van de mensenrechtenschendingen. Maar hoeveel vrouwen zitten er in de overlegstructuren die de overheid heeft opgezet? Wat is de waarde van politiek correcte uitspraken van deze mannen, die vervolgens in hun moskee iets heel anders zeggen? De overheid geeft deze mannen zelfs een rol in het hulpverleningsproces. Zo is de overheid van mening dat imams betrokken moeten worden in eerwraakzaken. Natuurlijk moet de overheid praten met vertegenwoordigers van deze gemeenschappen. Waarom niet met vrouwen uit die gemeenschappen? Gebruik die gesprekken om afspraken te maken over toetsbare voortgang van de gemeenschap, niet om de macht van diegenen die de vrouwenrechten beperken te bestendigen.

Ik zal deze week bij het CEDAW-comité stellen dat aandacht voor meer vrouwen aan de top belangrijk is, maar dat we de vrouwen 'on the bottom' niet mogen vergeten. De Nederlandse regering moet nu eindelijk deze problemen serieus nemen, door actief optreden en door de vrouwen te betrekken bij de oplossingen. Anders verliezen we een generatie Nederlandse meisjes en vrouwen, wier bijdrage aan onze maatschappij we zo hard nodig hebben.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden