Nog stevige gevechten in noordoosten van het land

SARAJEVO (Reuter, AFP, ANP) - De strijdende partijen in Bosnië hebben elkaar gisteren over en weer beschuldigd van schending van het bestand dat eerder even na middernacht was ingegaan. Maar in gevaar was het staakt-het-vuren niet. In de Bosnische hoofdstad Sarajevo was het rustig.

Daarentegen werd in het noordwesten van Bosnië, bij Sanski Most, nog stevig gevochten. De stad ligt precies op de helft tussen het hoofdkwartier van het vijfde legerkorps van de Bosniërs in Bihac en dat van de Bosnische Serviërs in Banja Luka. Dat is de grootste stad in Bosnië die nog in handen is van de Serviërs.

De Bosnische Serviërs probeerden Sanski Most te heroveren op de Bosniërs en de Kroaten. Die hadden de stad twee dagen geleden ingenomen. “Hier is absoluut geen sprake van een bestand”, oordeelde een ooggetuige. De Serviërs beschuldigden de moslims zelfs van “zware aanvallen”.

De Verenigde Naties reageerden nuchter. “Als mensen op een afstand van 200 meter elkaar bestoken, kun je niet verwachten dat ze meteen hun geweren in de lucht houden”, meende een woordvoerder.

Ondanks de verwijten over en weer stelde de Bosnische president Alija Izetbegovic dat het bestand het wel zal houden en dat aan het eind van het jaar een vredesregeling voor geheel Bosnië binnen handbereik kan zijn. De Bosnische premier Haris Silajdzic is zelfs hoopvoller dan ooit dat er in zijn land vrede komt. Met de Europese Commissie overlegde hij gisteren al over de wederopbouw, die wat hem betreft “zo snel mogelijk” begint.

Het Internationale Rode Kruis meldt dat de zuiveringen van moslims door de Bosnische Serviërs in de regio Banja Luka nog steeds doorgaan. De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over de manier waarop de deportaties worden uitgevoerd.

- Meer nieuws op pagina 5

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden