Nog steeds veel zorgen over kwetsbare kinderen in Nederland

Asielzoekers en hun kinderen lopen in een protestmars vanaf Den Haag Centraal. Archiefbeeld. Beeld ANP
Asielzoekers en hun kinderen lopen in een protestmars vanaf Den Haag Centraal. Archiefbeeld.Beeld ANP

Er zijn grote zorgen over een aantal groepen kwetsbare kinderen in Nederland. Ze krijgen nog steeds te weinig aandacht. Die zorgen uiten Defence for Children en UNICEF Nederland in het Jaarbericht Kinderrechten, hun jaarlijkse graadmeter voor de situatie van kinderen.

"Er is vooruitgang geboekt, maar er zijn nog steeds kwetsbare kinderen die tussen wal en schip vallen. Dat moet anders", zo stelt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland. In 2015 kregen 347.930 jongeren te maken met jeugdhulp.

De organisaties vinden het zorgelijk dat er geen goede cijfers beschikbaar zijn over de groep kinderen die met kindermishandeling te maken krijgt. Het is onduidelijk hoeveel het er zijn en hoe snel ze hulp krijgen. ' Er ontbreekt bovendien een landelijke werkwijze die garandeert dat kinderen op Texel op een vergelijkbare wijze worden behandeld als een mishandeld kind in Tilburg. Dit risico van ongelijke behandeling moeten we voorkomen", zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

Vluchtelingenkinderen
Ook de situatie van vluchtelingenkinderen die zonder voogd of ouders naar Nederland kwamen is volgens de organisaties niet best. In 2015 arriveerden er 3859 kinderen, vier keer zoveel als in 2014. "Een aantal komt terecht in grootschalige opvangcentra die schadelijk zijn voor de emotionele ontwikkeling van kinderen", zegt Wijbrandi. "Het is onrustig op de locaties, er is te weinig professionele ondersteuning, kinderen zien geen perspectief en komen vaak in aanraking met drank en drugs. We maken ons grote zorgen nu de overheid de sluiting van deze grote locaties heeft uitgesteld en we nog geen voortgang zien voor opening van de beloofde kleinschalige opvang."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden