Nog steeds protest tegen abortuswet na 25 jaar

HILVERSUM (ANP) - Ook 25 jaar nadat de Eerste Kamer 28 april 1981 de Wet afbreking zwangerschap met een meerderheid van één stem had aangenomen, staat de harde kern van de antiabortusactivisten weer op het Binnenhof. De stichting Schreeuw om Leven wil de parlementsgebouwen vrijdag omringen.

Een oranje lint met namen staat daarbij symbool voor kinderen die niet geboren mochten worden.Bij het Kabinet van de Koningin aan de Korte Vijverberg wil de stichting van oud-EO-directeur Bert Dorenbos onder meer het Gedenkboek In Memoriam aanbieden ter nagedachtenis aan de ruim een half miljoen kinderen die sinds 1981 ,,het levenslicht niet mochten aanschouwen. Het bloed van de ongeboren kinderen kleeft aan onze handen'', schrijft Dorenbos aan de vorstin. Met het doden van kinderen in de moederschoot roept Nederland volgens hem het oordeel over zich af.

Met de Stichting voor Recht zonder Onderscheid van de in 1997 overleden pater Jan Koopman behoort Schreeuw om Leven tot de harde kern van het tot nu toe vergeefse christelijke verzet tegen de abortuswet. Koopman begon in 1984 met een jaarlijkse gebeds- en boetedag tegen abortus en euthanasie. Hulpbisschop De Jong van Roermond behoort tot de vaste sprekers.

VBOK

De Vereniging tot Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK), sinds haar oprichting in 1971 in de voorhoede van de actie tegen abortusklinieken, legde zich in 1981 neer bij het feit dat de politieke strijd over abortus was gestreden. De VBOK, een algemene vereniging met een voor een belangrijk deel orthodox-christelijke achterban, legt zich sindsdien toe op hulpverlening aan ongewenst zwangere vrouwen.

,,We wilden het vertrouwen winnen van het brede publiek'', zei directeur M. den Boer-Neele van de VBOK vorig jaar bij haar afscheid in het Nederlands Dagblad. ,,Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, moeten naar ons toe kunnen komen zonder zich veroordeeld te voelen omdat ze een abortus overwegen. Wij willen keuzegesprekken aanbieden. Dat verdraagt zich niet met actievoeren. Als je actie voert, moet je heel zwart-wit denken en spreken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden