Nog steeds onduidelijkheid

ZEIST - Vertegenwoordigers van het sectiebestuur betaald voetbal en de centrale spelersraad (CSR), willen nog deze week om de tafel gaan zitten teneinde de promotie/degradatieregeling voor het reeds begonnen seizoen vast te stellen.

Nooit eerder is het in de nu 38 jaar oude geschiedenis van het Nederlandse profvoetbal voorgekomen dat niet voor het begin van de competitie bekend was hoe de promotie/degradatieregeling precies in elkaar stak.

In het 'bulletin betaald voetbal' van 25 juni, liet het sectiebestuur de nieuwe regeling al wel publiceren. Omdat Wageningen en VCV Zeeland geen licentie meer hadden gekregen, was er sprake van een verschil met voorgaande jaren. Het KNVBbestuur betaald voetbal stelde vast dat de nummer 18 uit de eredivisie rechtstreeks zou degraderen naar de eerste divisie. De nummers 16 en 17 uit de hoogste afdeling werd in twee poules met de periodekampioenen uit de eerste divisie de kans geboden degradatie alsnog te ontlopen.

Onachtzaamheid

Niet voor de eerste keer kwam het sectiebestuur in de problemen door de onachtzaamheid de CSR over het hoofd te zien. De centrale spelersraad claimt op dit terrein het instemmingsrecht. De KNVB ging hier aan voorbij en ziet inmiddels in, andermaal fout te hebben gehandeld. Dat blijkt althans uit het feit, dat van bestuurszijde aan de 'vastgestelde' regeling niet meer wordt vastgehouden. De CSR dreigde immers met een gang naar de rechter. De KNVB vreest dat een dergelijke, tijdrovende stap, niet alleen een definitieve regeling nog langer zal uitstellen, maar dat de CSR op grond van de vastgelegde werk-afspraken ook aan het langste eind zal trekken.

De CSR is een uitvloeisel van de eerder mislukte bestuurlijke medezeggenschap van de spelersakbond VVCS binnen het KNVB-bestuur. Inzake de promotie/degradatieregeling protesteerde de CSR vrijwel onmiddellijk tegen de KNVB. In het afgelopen weekeinde werd dat protest van CRS-zijde gevolgd door een tegenvoorstel, waar beide partijen vooralsnog over zwijgen.

Het sectiebstuur is er voorstander van, de competitie in de eerste divisie over vier perioden uit te smeren. De afgelopen twee seizoenen was er sprake van zes periodekampioenen.

Door het wegvallen van Wageningen en VCV Zeeland, is het aantal clubs in de eerste divisie terug gebracht tot achttien. Dit houdt in, dat - als voorheen - de keuze voor vier perioden over acht wedstrijden, voor de hand ligt.

De vreemde situatie doet zich niettemin voor, dat de eerste-divisieclubs aan de vooravond van hun tweede competitieduel nog steeds niet weten of de eerste periodekampioen na zes of na acht duels kan worden gehuldigd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden