Nog steeds nieuwe doden door Q-koorts

Vaccin tegen Q-koorts Beeld anp
Vaccin tegen Q-koortsBeeld anp

Nog altijd overlijdt gemiddeld iedere maand iemand aan Q-koorts. Zeker 74 patiënten zijn gestorven sinds het begin van de epidemie. Dat blijkt uit een onderzoek van de academische ziekenhuizen in Utrecht en Nijmegen, in opdracht van de stichting Q-support.

Bij ziekenhuizen zijn nu 430 patiënten bekend die de chronische, levensbedreigende variant van Q-koorts hebben of hadden. "De afgelopen anderhalf jaar overleed er gemiddeld één per maand. We weten dat er nog meer zullen volgen", zegt Annemieke de Groot, directeur van Q-support.

De Q-koortsepidemie woedde van 2007 tot 2010. De ziekte verspreidde zich via besmette geitenhouderijen, eerst in Brabant en later over het hele land. Ondanks dat de epidemie over is, vallen er dus nog altijd slachtoffers.

Doodsoorzaak niet altijd duidelijk
De onderzoekers hebben informatie van alle Nederlandse ziekenhuizen gebundeld. Daarbij zijn alleen de sterfgevallen van Q-koortspatiënten meegenomen die direct aan de ziekte gekoppeld konden worden.

"We hebben heel kritisch gekeken of er niet een andere doodsoorzaak was. Iemand met een hartinfarct hebben we niet meegeteld, hoewel Q-koorts daarbij wel kan hebben meegespeeld. Het is een conservatieve schatting", zegt internist-infectioloog Chantal Bleeker van het Radboudumc.

Q-support, dat in opdracht van de overheid patiënten ondersteunt, verwacht daarom dat het werkelijke aantal doden 'veel hoger' ligt dan 74. Hoeveel hoger, dat durft De Groot niet te zeggen.

Topje van de ijsberg
De stichting maakt zich vooral zorgen om mensen die chronische Q-koorts hebben zonder het te weten. Dat zijn er naar schatting minstens nog eens vierhonderd.

"Wij horen nog steeds van patiënten dat ze pas getest worden op Q-koorts nadat ze er zelf op aandringen, of nadat wij ons ermee zijn gaan bemoeien", zegt De Groot. "Soms is het een zoektocht van jaren. Huisartsen en specialisten moeten bij bloedonderzoek dat vinkje zetten bij het testen op Q-koorts. Dat gebeurt onvoldoende, omdat de epidemie in de ogen van de artsen voorbij is. Er overlijden mensen omdat we niet weten dat ze de ziekte hebben. Dat is tragisch."

Moeilijk symptomen te herkennen
Chronische Q-koorts kan gepaard gaan met heftige vermoeidheid, hoofd- en spierpijn, nachtelijk zweten en slaap- en concentratieproblemen. De ziekte is extra gevaarlijk voor hartpatiënten. Patiënten overlijden bijvoorbeeld aan een darmbloeding, veroorzaakt door infectie.

De symptomen kunnen tot tien jaar na de besmetting opspelen. Medicijnen kunnen de risico's beperken. Daarnaast bestaat er ook het niet-levensbedreigende Q-koortsvermoeidheidssyndroom. Hiervan hebben waarschijnlijk vierduizend Nederlanders last.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden