Nog steeds moet boer het veld ruimen voor villabouw

Mooi, dat kamerleden bouwen in de wei willen tegengaan (Podium, 23 mei). Maar in Enschede trekt men zich daar niets van aan.

Enschede wil luxer bouwen zodat de elite zich binnen haar stadgrenzen vestigt. Want, zo redeneren ze, de komst van de hogere sociale klasse is goed voor de sociale en culturele voorzieningen. Ja, zelfs nodig voor de financiering van die voorzieningen.

Op dit moment ontvluchten, volgens Enschedese wethouder Els Koopmans, 200 kapitaalkrachtige gezinnen per jaar de stad. Om deze trend te keren wil de stad in 'het groen' om de stad weilandjes volbouwen met villaatjes.

Een paar van die weilandjes is al sinds jaar en dag in het bezit van mijn familie. Sterker nog, mijn voorouders bedreven er al landbouw en veeteelt voor de gemeente Enschede en ook het dorp Lonneker überhaupt bestonden.

In de jaren zestig was het boerenbestaan ook al moeilijk. In Twente stopten veel boeren, onder wie mijn vader, omdat hun bedrijfjes te kleinschalig waren. Een bijna duizend jaar oude familietraditie -professioneel boeren op dezelfde grond- werd een hobby: een paar koeien in de wei, wat varkens op stal, een akkertje maïs en een paar kropjes sla in de moestuin.

De gemeente Enschede begon voor onze neus te bouwen. Hiervoor hadden ze zich -voor een habbekrats- landbouwgrond van mijn familie toegeëigend. De geschiedenis herhaalt zich: de Europees erkende en gesubsideerde achterstandswijk (Enschede-Noord/ Het Deppenbroek) die in onze voortuin op 'onze' grond ontstond, verandert nu in een wijk waar burgers eindelijk prettig mogen wonen. Nu nog een paar villa's op de paar weilanden die ons resten, et voilà, Enschede-Noord ligt er sociaal en cultureel goed genoeg bij voor de bovenklasse.

Krijgt Enschede zijn zin, dan koopt ze de hiervoor bestemde grond -al honderden jaren het bezit van de familie- volgens het principe dat landbouwgrond geen bouwgrond is. Politiek en bestuur maken zo misbruik van het idee dat wij burgers zijn, die alleen nog maar als hobby boeren. Het laat hen koud dat wij de grond niet kwijt willen omdat wij hem van mijn vader kregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden