Nog steeds leerlingen buiten de boot bij scholenloting Amsterdam

Een leerling buigt zich over de Cito-eindtoets.Beeld ANP

Uitgeloot en alleen nog plaats op die ene school aan de andere kant van de stad, waar geen enkel vriendinnetje naartoe gaat. Een Nobelprijswinnend rekenmodel moest een eind maken aan het lotingsleed in de hoofdstad: 99 procent van de leerlingen zou mogelijk op een school uit zijn persoonlijke top-3 terechtkomen. Maar bij de eerste proef valt nog altijd vijf procent - zo'n 375 leerlingen - buiten de boot.

Ongeveer 300 van de 375 leerlingen die uit de top-3 vielen, konden wel terecht op de school die als vierde of vijfde op hun lijstje stond. Voor één procent van de achtstegroepers zat ook dat er niet in.

Toch is de proef volgens de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen Osvo succesvol verlopen. Uiteindelijk gaat 74 procent van de leerlingen volgend jaar naar de school van hun eerste keuze.

Ranglijst van scholen
Tot nu toe werden in Amsterdam jaarlijks zo'n 500 leerlingen uitgeloot: hun favoriete school zat vol en ze konden alleen nog terecht op 'restscholen' die nog plek over hadden. Het leidde jarenlang tot sippe achtstegroepers en teleurgestelde ouders. De Amsterdamse schoolbesturen besloten daarom tot een proef waarbij leerlingen zich niet inschrijven bij die ene voorkeursschool, maar een ranglijst maken van scholen voor voortgezet onderwijs samenstelden. Dat zou leerlingen de meeste kans geven om op een school terecht te komen die zo hoog mogelijk op hun verlanglijstje staat.

Het systeem maakt gebruik van een wiskundig model [alleen voor abonnees] dat onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit bestudeerden. Via een algoritme plaatst een computer de leerlingen. De kans om in je top-3 te belanden wisselt, maar liep volgens een studie uit 2013 voor Amsterdamse vwo-scholen op tot 99 procent.

Uitslag later bekend
Op veel plaatsen kregen scholieren al twee maanden geleden te horen naar welke middelbare school ze na de zomervakantie gaan. Amsterdam wachtte tot juni, zodat leerlingen die bij nader inzien een hoger schooladvies kregen vanwege een onverwacht hoge Citoscore ook konden meedraaien in het nieuwe systeem.

Op welke schoolniveaus de meeste leerlingen genoegen moeten nemen met hun tweede, vierde of zesde keuze is niet bekend gemaakt. De schoolbesturen willen verder niet reageren op de uitkomsten en die eerst 'nader analyseren'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden