Nog steeds apartheid in onderwijs Zuid-Afrika

AMSTERDAM - Acht jaar na het eind van de apartheid gaat in Zuid-Afrika de helft van de blanke jeugd naar hoger of universitair onderwijs, tegen twaalf procent van de zwarte leerlingen.

Van onze redactie buitenland

Dat is een aanzienlijke verandering, maar voor de regering gaat het nog niet ver genoeg.

Donderdag nam zij het voorstel aan van de minister van onderwijs, Kader Asmal, om de verhoudingen meer in balans te brengen. De tradioneel witte universiteiten als Stellenbosch, Witwatersrand en Capetown krijgen vijf jaar om de verhoudingen te veranderen, anders komt er wellicht een quotasysteem.

Er zijn een paar trends te signaleren in het Zuid-Afrikaanse onderwijs. Door de vraag vanuit het bedrijfsleven om middenkader is het aantal (zwarte) leerlingen op hogescholen enorm gestegen, terwijl het aantal aanmeldingen voor universiteiten daalde.

Waar vroeger een strikte scheiding bestond tussen Afrikaanstalige, Engelstalige en zwarte universiteiten is er analoog aan het Nederlandse basisonderwijs, een trek gaande van zwarte naar witte universiteiten. Zo telt het befaamde Fort Hare, waar Mandela, Mbeki en Mugabe hun opleiding volgden tegenwoordig nog maar 4000 studenten. Vroeger waren dat er meer dan 10000.

En waar zwarte studenten voorheen vooral voor 'sociale' studies als rechten, medicijnen, theologie en pedagogie kozen, zijn ze ook bezig met een opmars in informatica, diergeneeskunde enzovoort.

De regering wil dat de 36 universiteiten en hogescholen fuseren tot 21 hoger onderwijsinstellingen om zo de effecten van de apartheid te bestrijden en het onderwijs dichterbij het platteland en de armen te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden