Nog snel even ontspannen bij seks en politiek

Soms ben ik op een werkdag bezig met tien verschillende verhalen. Prille ideetjes in de week leggen bij opdrachtgevers. Budgetten in elkaar zetten voor reportagereizen. Tijdloze stukken, die zo lang op de plank hebben gelegen dat ze nu echt af moeten. Het nieuws van de dag, en liefst ook dat van morgen voorzien. Een tv-montage afwerken en even broeden op mijn column. Mijn gedachten schieten heen en weer van verhaal naar project, van interviewvertaling naar telefonisch overleg. In drie talen tegelijk.

Na zo'n intensieve werkdag verlangt mijn brein naar de balsem van hersenloos vermaak. Gelukkig concurreren Chinese internetsites elkaar dood met Amerikaanse series. Die zijn populair bij de hoogopgeleide, beter betaalde Chinezen. 'Homeland', 'House of Cards', 'Greys Anatomy', 'American Horror Show', 'Breaking Bad': ze zijn er allemaal en in zo'n overvloed dat zelfs de grootste serie-verslaafde ervan schrikt.

Op hetzelfde moment dat Amerikaanse kijkers zich op het laatste seizoen van de politieke thriller 'House of Cards' storten, komt die in China ook online. Gratis en in tegenstelling tot de gekopieerde dvd-tjes waar serieliefhebbers in China voorheen van afhankelijk waren, zijn ze legaal: de Chinese kijkersmarkt is goed voor zoveel advertenties, dat de televisieportals nog winst maken als ze de series netjes aankopen.

Chinese televisiekijkers kijken liever online dan naar de staatstelevisie, die streng gecensureerd wordt: zelfs onschuldig amusement, zoals een zang- en danswedstrijd, mag niet te flitsend zijn. Bloot, laat staan seksend bloot, is taboe. Chinese series zijn kopietjes van elkaars duffe verhaallijnen. 'Leer je ouders iets nieuws: kijk dit weekend een Amerikaanse serie', lokken de online-portals hele families van de televisie weg.

Zelfs Politbureaulid Wang Qishan liet onlangs weten dat hij groot fan is van 'House of Cards'. De politieke intriges die zich in het laatste seizoen afspelen in China, zijn hier goed voor dertig miljoen kijkers. Ongecensureerd genieten we van de wurgseksscene van een Chinese zakenman met twee Amerikaanse prostituees en de loeispannende plot, die aan elkaar hangt van overheidscorruptie in zowel Washington als Peking. Iedereen had het erover en iedereen keek haastig, uit angst dat de staatscensor de serie zou aanpakken. De portals zijn echter nog steeds vogelvrij.

Momenteel vreet ik ziekenhuissoaps. Dat heerlijk ontspannen gevoel, dat intreedt als ik dokter Grey in mijn Ipad zie opereren, is omgeslagen in een haastige onrust. Want de censor gaat binnenkort echt aan het werk met die Amerikaanse televisieseries, meldt persbureau Xinhua.

Experts schatten dat tachtig procent niet door de keuring komt wegens te veel seks, bloot, politiek, negatieve rollen voor Chinezen of bijgeloof - daar gaat mijn voornemen me grondig te verslaven aan een vampierserie. Online-televisieportals durven zelfs geen nieuwe Amerikaanse series in te slaan. Ik kijk tot ik in slaap val, want straks is mijn seriegenot weg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden