Nog regen

Vrijwel de hele samenleving is afhankelijk geworden van computers en andere technisch hoogwaardige apparaten. Dat maakt ons uitermate kwetsbaar, bijvoorbeeld bij langdurige stroomstoringen.

Men dient zich dan ook twee keer te bedenken voor oude apparaten of technieken worden afgezworen. Zo is er de afgelopen dagen zoveel regenwater gevallen dat in de provincie Friesland het moderne elektrische Hooglandgemaal in Stavoren het overtollige water niet alleen kon verwerken. Daardoor moest het oudste nog werkende stoomgemaal in Europa, het Woudagemaal in Lemmer, voor het eerst sedert 1995 in actie komen. De gemalen draaien vooralsnog volop want ook vandaag houden we het niet droog. Vanochtend vroeg vallen er enkele buien van een over de Noordzee naar het oosten wegtrekkende storing. Misschien breekt daarna even de zon door, maar vanmiddag gaat het met name in het noorden opnieuw regenen. Debet aan deze regen is een volgende storing die net ten noorden van de Wadden naar het oosten trekt. De wind waait uit het zuidwesten en is aan de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. De temperaturen blijven hoog met maximaal 9-10'.

Vanaf morgen kan de regenjas een aantal dagen aan de kapstok blijven hangen. Een gebied met hoge barometerstanden boven het Europese vasteland (het zwaartepunt ligt boven Italië) houdt oceaandepressies met hun fronten op afstand. Met een zuid tot zuidwestelijke luchtstroming wordt echter hele zachte lucht naar ons land getransporteerd. Als alle meteorologische grootheden meewerken zijn in het weekeinde maxima tot 12-13' mogelijk. Morgen wordt het een graad of 10 en in het zuiden laat de zon zich zien. Elders overheersen eerst nog de wolkenvelden.

In de loop van woensdagochtend en tijdens de middaguren zijn er zware buien over ons land getrokken. Ongewoon was het onweer dat zich 's middags deed gelden. Medewerker Dijkstra in Brummen stelde zijn bliksemteller af op een bereik van 10 kilometer. Het apparaat registreerde maar liefst 48 ontladingen. In Dordrecht werden 6 buien geteld die van onweer vergezeld gingen. Verder hagel en zware windstoten (Luchthaven Maastricht 86, Oostende 122 km/uur). Met de nachtelijke frontale regens meegerekend kwamen Losser en Aalsmeer op 15, Borne 13 mm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden