Nog plek genoeg bij Blauwestad

Het splinternieuwe Oldambtmeer, bij Blauwestad in Groningen, moet een toeristische attractie worden. Maar voorlopig is het pionieren voor de eerste ondernemers.

Het Oldambtmeer ligt er uitnodigend bij. Maar naast toeristen, moeten ook recreatieondernemers de weg naar de nieuwe trekpleister in Oost-Groningen nog ontdekken.

Rob en Marjolijn Berrevoets zagen in 2005 op tv hoe koningin Beatrix de kraan opendraaide en in Oost-Groningen het eerste water in het Oldambtmeer liet stromen. De twee bijna-vijftigers, westerlingen, besloten hun droom – een camping in Portugal of Frankrijk – te laten varen. In Midwolda, vlakbij het meer, kochten ze een kapitale boerderij. Nu ontvangen ze toeristen in hun Blauwestadhoeve, genoemd naar de kapitale woonwijk die rondom het water in aanbouw is. De Berrevoetsen zijn pioniers. Net als Thijs Huisman (30) die een zeilschool is begonnen. „Toen ik in 2003 van het plan hoorde, dacht ik: daar moet ik bij zijn. Als startende ondernemer in de watersport is het heel moeilijk. Elk meer en elke plas zit al vol.” De bank zag Huismans droom niet zo zitten, maar hij vond een geldschieter.

Deze middag is Huisman met enkele cursisten aan het zeilen. Het is vakantie, maar akelig rustig op het water, net als op de prachtige fietspaden in de buurt. Ook op de Blauwestadhoeve is het niet druk: twee gezinnen, waar plaats is voor 65 logees. De ondernemers hebben ingecalculeerd dat ze geduld moeten hebben. Rob Berrevoets: „De Reeuwijkse plassen waren vijftig jaar geleden ook niet zo vol. En Zeeland heeft zich ook moeten ontwikkelen.”

Dat er nog maar weinig ondernemers langs de waterkant actief zijn, vinden de pioniers wel jammer. Ze zijn blij met de komst van een accountmanager recreatie en toerisme, onlangs aangesteld door de in Blauwestad en het meer participerende gemeenten Scheemda, Reiderland en Winschoten. Manager Hemmo Philbert moet onder meer voorkomen dat ondernemende types verdwalen in ambtelijke en administratieve molens van maar liefst drie gemeentes.

Thijs Huisman vertelt hoe hij bot ving in Scheemda toen hij een kantoortje in de jachthaven neer wilde zetten. „Scheemda moet de noordrand waar ik zit ontwikkelen, maar is er nog niet uit hoe dat moet. De gemeente is er niet aan gewend ineens een meer in de achtertuin te hebben.” Hemmo Philbert erkent het: „Gemeenten zien nu dat ze beleid moeten voeren.” Is dat niet wat laat? „Nee, het meer is pas op 1 juni officieel opgeleverd en we hebben eerst afgewacht wat de markt deed.”

De eerste maand regelde Thijs Huisman zijn zaken noodgedwongen vanuit zijn auto. Nu heeft hij een plekje in het kantoor van zijn collega’s Peter en René Plat van watersportbedrijf Huninga’s. De broers Plat hebben ook een loonwerkersbedrijf. Zij raakten klanten kwijt toen boeren werden uitgekocht voor het Oldambtmeer. Ter compensatie verhuren ze nu boten. En de komende vijf jaar mogen zij de jachthaven beheren.

Zus Adrie Plat runt vanmiddag de zaak. Ze wil zelf een koffie- en theehuis beginnen. „Maar ik mag van de gemeente alleen een snackkar, en dan tijdelijk. Dat wil ik niet.” Haar vingers jeuken. „Ik kom geen stap verder. Nu kunnen mensen hier niks drinken en zijn we bang dat ze niet weer komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden