Nog onduidelijkheid over lot van 150 Nederlanders

(TROUW)

Het ministerie van buitenlandse zaken zoekt nog naar 150 Nederlanders die zich in Nepal bevinden. Van de 900 mensen die tijdens de aardbeving in Nepal waren, zijn er inmiddels 750 terecht.

Minister Bert Koenders (buitenlandse zaken) bevestigde gisteren dat een 53-jarige Duitse vrouw die al twintig jaar in Kerkrade woont, is omgekomen in het rampgebied. Ze maakte samen met haar gezin een trektocht door het land. Haar 16-jarige dochter raakte gewond en kwam dinsdag terug in Nederland. De vader van het gezin herstelt van zijn verwondingen in een ziekenhuis in Nepal.

Buitenlandse Zaken probeert de Nederlanders met wie nog geen contact is geweest, zo snel mogelijk te vinden. Om meer over hen te weten te komen, heeft het ministerie informatie verzameld via familie en reisbureaus. "Deze informatie geven we bijvoorbeeld door aan de Nederlandse ambassade in Kathmandu, die op deze manier in het rampgebied oproepen kan doen. Verder kunnen mensen via sociale media melden waar ze zijn", zegt een woordvoerder van het ministerie. In zo'n geval kan er een helikopter worden gestuurd om hen op te halen.

Het ministerie benadrukt dat het belangrijk is dat Nederlanders die zijn teruggekomen uit Nepal, dit melden bij Buitenlandse Zaken zodat ze van de lijst van vermisten af kunnen.

Gisteravond is een chartervlucht vanuit Kathmandu naar Nederland vertrokken, waarin plek is voor 80 mensen. Nederlanders kunnen ook zelf naar het vliegveld van Kathmandu gaan, om daar een commerciële vlucht te boeken. Sommige landgenoten kiezen ervoor tot het einde van hun vakantie in Nepal te blijven.

De Nederlandse reddingsploeg USAR.NL heeft de zoektocht naar overlevenden voortgezet in Sindhulpalchok. Het district, op ongeveer 70 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Kathmandu, is het zwaarst getroffen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden