Nog nooit zoveel schol in Noordzee

Scholfilet wordt klaargemaakt in Urk Beeld anp
Scholfilet wordt klaargemaakt in UrkBeeld anp

Nog niet eerder heeft er zoveel schol in de Noordzee gezwommen als nu. Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). Eerder al adviseerde de Raad dat er daarom ook weer meer gevangen mag worden.

De stand van de volwassen schol wordt geschat op bijna 901.700 ton. Ook van de tong groeit het aantal volgens de onderzoekers. De oorzaak? Er is domweg minder gevist.

Ieder jaar bepalen visserijbiologen hoeveel vis er in de Noordzee rondzwemt en hoe groot de kans is op nakomelingen. Dat doen ze steekproefsgewijs voor de belangrijkste vissoorten, zoals tong, schol, kabeljauw en haring. Volgens ICES blijft de stand van tarbot en griet stabiel en groeit die van kabeljauw voorzichtig.

Meer vangen
Daarom mag er in 2016 meer gevangen worden, stelde Ices al vorige week. De Raad adviseert de Europese Unie bij het beslissen over visquota's. Veel vissoorten in de Noordzee zijn aan een opmars bezig, als gevolg van de verduurzaming van het Europese visbeleid.

"De visserijdruk is de laatste jaren enorm afgenomen. De bevissing van sommige vissoorten is zelfs meer dan gehalveerd", vertelde Nathalie Steins, hoofd Visserij bij onderzoeksinstituut Imares, dat is aangesloten bij Ices afgelopen vrijdag. "Je kunt de zee zien als een bankrekening. Laat je de boel met rust, dan groeit je kapitaal aan. Maar haal je er meer af dan je aan rente terugkrijgt, dan heb je op een gegeven moment niets meer over."

Die rente is de hoeveelheid nieuwe vis die er ieder jaar bij komt. Dit aantal weegt vaak niet op tegen de hoeveelheid die door overbevissing weer verdwijnt. De Europese Unie stelt al jaren quota's vast om te voorkomen dat de Noordzee wordt leeggevist, maar tot 2002 waren deze vaak te hoog om de vispopulatie op peil te houden. In 2002 bracht de VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg hier verandering in met een serie plannen om in 2020 alle vissoorten weer op een gezond niveau te hebben.

"Zo'n ontwikkeling kost tijd, maar we zien nu dat het loont op de lange termijn", zegt Steins. "Vijf jaar geleden werden twee vissoorten in de Noordzee duurzaam bevist. Nu zijn dat er al 27. Goed beheer werkt dus echt."

Succesverhaal van de schol
Het voornaamste succesverhaal is de schol, waarvan op dit moment een recordhoeveelheid in de Noordzee rondzwemt. Het quota voor deze vis ligt inmiddels zo hoog dat de industrie het niet meer bij kan benen. Vorig jaar werd slechts 65 procent van de toegestane hoeveelheid opgevist.

Ices adviseert de Europese ministers van visserij jaarlijks over de hoogte van de quota's voor de verschillende vissoorten. Volgens Steins zijn deze adviezen de afgelopen jaren vrijwel altijd overgenomen.

De quota's kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de Europese visindustrie. Zo was er in 2004 een herstelplan nodig voor de kabeljauw, die bijna uit de Noordzee verdwenen was. Dit leidde tot zulke zware beperkingen op de vangst dat de Britse kabeljauwvloot er bijna aan onderdoor ging.

Voor de visquota's binnen de Europese Unie geldt een vaste verdeling onder de landen. Deze verdeling is gebaseerd op historische rechten. De Nederlandse visserij is bijvoorbeeld al van oudsher gespecialiseerd in tong. Daarom mag Nederland jaarlijks 74 procent van het Europese tongquota opvissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden