Nog nooit zoveel milieuactivisten vermoord als vorig jaar

De vader en grootvader van Michelle Campos (foto) werden in 2015 vermoord vanwege hun protest tegen mijnbouw in de Filippijnen.Beeld Tulda Productions

De strijd tegen mijnbouw, houtkap of dammen werd hun fataal. Wereldwijd zijn vorig jaar 185 milieuactivisten vermoord, meldt Global Witness in een nieuw rapport. Daarmee was 2015 het gewelddadigste jaar sinds 2002, toen de Britse milieuorganisatie begon met documenteren.

Vooral Midden- en Zuid-Amerika zijn gevaarlijk terrein, zo blijkt uit het rapport. In Brazilië vonden 50 activisten de dood, vooral wegens hun strijd tegen de illegale kap van het Amazonewoud. Ook het aantal slachtoffers in Colombia (26), Peru (12) en Nicaragua (12) en Guatemala (10) is vergeleken met andere landen aanzienlijk.

Tekst loopt door onder deze kaart.

Moorden op afgelegen plekken
Volgens Global Witness ligt het daadwerkelijke dodental waarschijnlijk nog hoger, aangezien veel moorden plaatsvinden op afgelegen plekken in het regenwoud. "Voor iedere moord die we rapporteren, gaan er vele anderen ongezien voorbij", zegt Billy Kyte van de Britse milieuorganisatie in een persverklaring.

De slachtoffers zijn vaak plaatselijke bewoners die hun land proberen te beschermen tegen inname door de overheid, bedrijven of criminele bendes. "Die willen het land gebruiken voor de groeiende vraag naar producten als mineralen, hout en palmolie", aldus Kyte. "Gemeenschappen die hiertegen protesteren, bevinden zich steeds vaker in de vuurlinie van bedrijven en huurmoordenaars."

Doodsbedreigingen
De Braziliaanse Isídio Antonio was een van de recente slachtoffers in het Amazonegebied. Hij kreeg al jaren doodsbedreigingen omdat hij zijn land verdedigde tegen inname door een kleine groep grondbezitters. Antonio riep de Braziliaanse autoriteiten meerdere malen op om hem te beschermen, maar vond geen gehoor. De politie heeft de moord nauwelijks onderzocht. Volgens lokale bevolking is Antonio het vierde slachtoffer van zijn gemeenschap in Maranhão.

Niet alleen in Brazilië, ook wereldwijd bestaat bijna 40 procent van de slachtoffers uit inheemse bevolking. Die groep is extra kwetsbaar vanwege hun zwakke rechten en geïsoleerde omgeving, schrijft Global Witness. De moord op Antonio is bovendien niet de enige die amper werd onderzocht door de autoriteiten.

"De meerderheid van deze misdaden wordt niet bestraft, waardoor de daders weten dat ze ermee weg kunnen komen", zegt Alice Harrison van Global Witness. "Dat versterkt het geweld. We zien de aanvallen steeds bruter worden. Deze cijfers laten zien dat er wereldwijd harder wordt opgetreden tegen activisme. Veel regeringen slaan protesten neer en beperken de activiteiten van ngo's."

Openbare executie
Ook de Filippijnse activiste Michelle Campos, deel van de Lumad-bevolking in het zuiden, zag de moord op haar vader en grootvader ongestraft voorbijgaan. Zij werden omgebracht tijdens een openbare executie door een paramilitaire groep. Het gebied is rijk aan kolen, nikkel en goud en een van de gevaarlijkste gebieden voor milieuactivisten, met een dodental van 25 in 2015.

"We kennen de moordenaars. Ze lopen nog steeds vrij rond", zegt Campos in het rapport. "We worden bedreigd, belasterd en gedood omdat we protesteren tegen de mijnbouwers in ons land en de paramilitairen die hen beschermen. Wij sterven, en de regering doet niets om ons te helpen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden