Nog nooit zo dicht bij Cervantes

ALEX TIELEMAN

Al jaren wordt in Spanje verwoed jacht gemaakt op de resten van Miguel de Cervantes Saavedra, 's lands literaire held bij uitstek.

Volgend jaar is hij vier eeuwen dood. Maar een fatsoenlijke begrafenis kreeg hij nog niet. Want ook al wordt de culturele erfenis van de schrijver nu zo veel mogelijk uitgevent, bij zijn overlijden in 1616 kreeg hij de uitvaart van een arme. Zijn lichaam werd onder een klooster begraven. Tot overmaat van ramp raakten zijn botten ook nog eens zoek.

Cervantes genoot bij leven al wel literaire bekendheid, maar schrijvers verwierven destijds zelden geld en roem. Hij schreef door tot het einde met de steun van een sobere oudedagvoorziening. Als men toen had geweten dat zijn bekendste personages Don Quichot en Sancho Panza eeuwen later op mokken en T-shirts zouden prijken, had hij vast een staatsbegrafenis gekregen.

Nu wil iedereen wél alles van Cervantes weten. En dus werden kosten noch moeite gespaard, ondanks de economische crisis, om de zoektocht naar zijn resten te bekostigen.

Onlangs werden radiogolven en een hittezoeker ingezet om de gewelven van het klooster Las Trinitarias in Madrid uit te kammen, en er daalde zelfs een heuse alpinist af om camera's te plaatsen. En dit keer met succes: in een door vocht aangetaste crypte werd een doodskist aangetroffen met de initialen 'M.C'. De onderzoekers geloven nu dat het aannemelijk is dat er overblijfselen van Cervantes zijn gevonden. Verder botonderzoek moet uitsluitsel bieden.

Zo dicht bij Cervantes is men nog nooit geweest. Gehoopt wordt onder meer dat aan de hand van zijn resten meer duidelijkheid komt over zijn uiterlijk. Slechts één portret wordt vooralsnog gezien als een waarheidsgetrouwe afbeelding. Spaanse media berichten dan ook over de naderende ontknoping alsof het om een zaak van landsbelang gaat.

Toch is niet iedereen gecharmeerd van de jacht op Cervantes' botten. Uitgerekend de winnaar van de prestigieuze Cervantesprijs 2014, Juan Goytisolo, houdt een vurig pleidooi om Cervantes met rust te laten. Hij ziet het liefst dat de opgravingen stoppen. Goytisolo vindt de zoektocht naar Cervantes respectloos en meent dat de vondst van zijn resten alleen de verrijking van de 'bureaucraten' dient.

Cervantes is overigens niet de enige vermiste Spaanse literaire prominent. Archeologen lieten onlangs weten dicht bij de plek te zijn waar de Andalusische dichter Federico Garcia Lorca zou liggen. Lorca, een overtuigd republikein, werd in 1936, nadat General Francisco Franco de macht had gegrepen, samen met drie anderen gefusilleerd.

De waarde van Lorca's overschot in harde valuta lijkt echter geringer dan die van Cervantes. De zoektocht naar hem kostte al ruim een ton, maar de lokale overheid heeft nu laten weten de 33.000 euro die nodig zijn om de opgravingen naar Lorca voort te zetten, niet meer te zullen betalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden