Nog niet eerder zoveel basisscholen gesloten

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Bij 124 basisscholen gingen vorig schooljaar de deuren definitief dicht. Het is het hoogste aantal sluitingen dat de Dienst Uitvoering Onderwijs ooit vaststelde. Bijna 8200 kinderen moesten tussen september 2014 en juli 2015 overstappen naar een andere school.

Nergens verdwenen zoveel scholen als in Gelderland: negentien. Ook Noord-Holland werd flink geraakt met achttien gesloten scholen. Utrecht en Flevoland houden de schade met vier beperkt.

Het aantal nieuw opgerichte scholen daalde ondertussen: afgelopen schooljaar waren dat er nog maar negen, tegen twaalf een jaar daarvoor. "Alleen in de grote steden is nog enige sprake van groei", zegt een woordvoerder van de koepel van basisscholen PO-Raad.

Anticiperen
Krimp is de belangrijkste oorzaak van het sluiten van een basisschool. Is het niet omdat jonge gezinnen wegtrekken uit bepaalde provincies, dan wel omdat overal veel minder kinderen worden geboren. "Sommige scholen sluiten omdat de krimp al heeft toegeslagen, en andere anticiperen erop", zegt de woordvoerder van de PO-Raad.

Gemeenten die meteen twee scholen verloren, liggen lang niet allemaal in krimpgebieden: Hoofddorp, Berkel en Rodenrijs en Purmerend overkwam dit bijvoorbeeld. In Purmerend zat de ene school met 113 leerlingen al fors onder het minimum aantal vereiste leerlingen, maar de ander stond met 192 nog net boven de opheffingsnorm van 189 leerlingen.

Hoewel schoolsluitingen al jaren veel voorkomen, is er in het jaar 2014/2015 toch weer een grote stijging. Volgens cijfers van het ministerie van onderwijs sloten in het schooljaar 2013-2014 nog 101 scholen.

Als het zover komt, kiezen de meeste scholen voor een fusie. Van de 124 gesloten scholen in 2014-2015, fuseerden er 108. Vaak kunnen leraren en het onderwijsconcept van de afzonderlijke scholen dan min of meer behouden blijven en gaan leerlingen vanzelf mee over naar een nieuw gebouw.

Reputatie
Elf scholen zijn gewoonweg opgeheven, zoals bijvoorbeeld de protestants-christelijke school De Scheper in Laren. Deze school ging ten onder aan een verminderde reputatie. Hoewel de school veel investeerde in onderwijsvernieuwingen, schreven zich nauwelijks nog kleuters in. De groepen 7 en 8 gingen over naar een school in Eemnes, maar voor de onder- en middenbouw moesten ouders zelf op zoek naar een nieuwe school.

Andere scholen verdwenen weer om een uitzonderlijke reden: locaties van de evangelische onderwijskoepel SvES in Tilburg, Utrecht, Hoofddorp, Apeldoorn en Amsterdam moesten sluiten op last van staatssecretaris Dekker omdat de onderwijskwaliteit en de boekhouding zo slecht op orde waren.

Hoewel confessionele scholen het zwaar hebben, verdwijnen openbare scholen toch nog altijd het meest: afgelopen jaar waren het er 50. Van de rooms-katholieke scholen waren dat er 33, 28 waren protestants-christelijk, acht algemeen bijzonder, vier evangelisch en één reformatorisch. Gemiddeld zaten er op deze scholen volgens het ministerie van onderwijs nog 66 leerlingen.

Ook ging het ministerie na of de nieuwe school voor de 8200 kinderen erg veel verder ligt dan hun oude school: dat is gemiddeld 757 meter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden