Nog niet een schadeclaim vliegramp Fao afgewikkeld

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Bijna een jaar na de vliegramp in het Portugese Faro is nog niet een schadeclaim van inzittenden of familie van de 54 doden afgehandeld. Een woordvoerster van de ANWB heeft dat bevestigd. De organisatie treedt op als rechtshulpverlener voor 260 gedupeerden.

Het grootste deel van die groep heeft bewust gekozen voor het op de lange baan schuiven van de afhandeling. “Ze willen de conclusies van het onderzoek afwachten.” De resultaten daarvan laten nog enkele maanden op zich wachten.

Voor een aantal mensen dat wel een spoedige regeling wil, wordt nu overlegd met de verzekeraar van Martinair, de eigenaar van de verongelukte DC 10 Anthony Ruys.

Kort na het ongeluk keerde de maatschappij een voorschot van 10 000 gulden uit aan alle passagiers en nabestaanden. Per 1 mei 1993 werd bovendien een steunfonds opgericht, waarin Martinair drie miljoen gulden stortte om slachtoffers financieel te steunen, waar de bestaande voorzieningen tekortschieten.

Het maximaal door Martinair uit te keren bedrag bedraagt bij aantoonbare schade 250 000 gulden per gedupeerde. Mocht blijken dat andere partijen, zoals de verkeersleiding op Faro of vliegtuigbouwer McDonnell-Douglas, grove nalatigheid kan worden verweten, dan kunnen hogere uitkeringen worden geclaimd.

De verkeersleiding kwam vorige week nog in het nieuws door de beschuldiging van Martinair dat zij de cockpit verkeerde informatie over de windrichting zou hebben gegeven. De Portugese autoriteiten hebben die aantijging met klem ontkend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden