Nog niemand naar rechter wegens komst asielzoekers

Het in sommige gemeenten hevige protest tegen de opvang van vluchtelingen leidt vooralsnog niet tot rechtszaken. Bij geen van de rechtbanken in Nederland hebben zich burgers of instellingen gemeld die via een kort geding opvang van vluchtelingen willen voorkomen, zo blijkt uit een telefonische rondgang van Trouw langs de elf rechtbanken.

Het kort geding is de meest logische weg omdat zo het snelst een oordeel wordt verkregen. De gang naar de rechter zou gemaakt kunnen worden op basis van strijdigheid met bestemmingsplannen. Via de bestuursrechter is in het verleden bijvoorbeeld wel geprocedeerd tegen de komst van een moskee.

Verzet tegen de komst van een tijdelijke opvanglocatie of een asielzoekerscentrum was wel voelbaar op informatiebijeenkomsten van verschillende gemeenten deze week. Burgers zoeken blijkbaar vooralsnog hun heil in het beïnvloeden van de lokale politiek.

In Purmerend liet donderdagavond burgemeester Don Bijl de raadszaal zelfs ontruimen nadat boze buurtbewoners luidruchtig hun onvrede kenbaar maakten over de komst van 750 asielzoekers naar hun gemeente. Raadsleden kwamen niet aan het woord en de zaal was zo vol, dat de burgemeester het niet meer verantwoord achtte om de bijeenkomst voort te zetten.

Ook de raadszaal in het Brabantse Oudenbosch zat zelden zo vol als donderdagavond toen er gesproken werd over de komst van een azc in de gemeente Halderberge voor 600 tot 750 asielzoekers. Veel te veel voor een kleine gemeente als Halderberge (30.000 inwoners), klonk het herhaaldelijk.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (veiligheid en justitie) vindt het normaal dat mensen schrikken als ze horen dat in hun buurt een asielzoekerscentrum komt. Dijkhoff maakte de vergelijking met de komst van een supermarkt in een leeg pand op de hoek. "Dan denk je ook: wat gebeurt er? Komt er nou meer verkeer in mijn straat?" Hij vindt het dan ook belangrijk om daarover in gesprek te gaan met buurtbewoners. In de praktijk blijkt dan doorgaans dat het goed verloopt, zei Dijkhoff.

De verdieping 6|7

Interview met de burgemeester van Katwijk, Jos Wienen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden