Nog meer wilde natuur? Nee, bedankt

Ecoloog Vera wil dat een vijfde van Nederland wilde natuur wordt. Maar dat gaat niet meer met 16 miljoen landgenoten.

Volgens Frans Vera, ecoloog bij Staatsbosbeheer, gaan natuurbeheer en landbouw niet samen. Vera is de man die eerder de Oostvaardersplassen ontwikkelde. In een interview in deze krant (8 september) ontvouwde hij zijn nieuwste plannen. Nederland moet uit 20 procent ’echte’, wilde natuur gaan bestaan. Voor boeren is daar geen plaats.

Het verbaasde me dat hij vindt dat landbouw niet samengaat met natuurontwikkeling. De ontwikkeling van de landbouw begon al circa 5000 jaar geleden. Die heeft tot op de dag van vandaag de natuur,of beter: ons leefgebied, beïnvloed. Dat is een gegeven, hoe jammer dat ook is.

Daarbij is de wereldbevolking in diezelfde 5000 jaar enorm toegenomen. Al die mensen willen wat en moeten wat. Op z’n minst eten, maar ook werken en recreëren.

Als de ecoloog Vera zijn ideeën over natuur en ’natuurlijk’ als leidraad wil hanteren, moet hij ook accepteren dat de mens weer als jager en verzamelaar zou moeten kunnen leven. Geen zinnig mens zal beweren dat dit haalbaar is. Er wonen zestien miljoen mensen in dit kleine landje, veel te veel om ook maar enigszins van een natuurlijke populatie in relatie tot het leefgebied te kunnen spreken.

Vera meent dat er een belangenstrijd is tussen natuurbeschermers enerzijds en jagers en boeren anderzijds (de goede volgens hem daargelaten). Die mening deel ik nadrukkelijk niet. Burgers eisen erg veel van boeren. Op de eerste plaats dat het voedsel goedkoop blijft. Vera laat trouwens onbesproken wat in zijn ogen ’goede boeren’ zijn.

Hij beweert dat ’het succes van de Oostvaardersplassen bedreigend is voor de jagers’, omdat zij daar geen wild mogen afschieten. Terwijl jagers de enigen zijn die nog min of meer dicht bij de oorspronkelijke leefwijze van de mens staan. De eerlijkheid gebiedt te vermelden dat er tot nu toe nog weinig verzet van de jagersorganisaties te horen is geweest over projecten als de Oostvaardersplassen.

De jacht kan heel goed samengaan met natuurbeheer. Over de Veluwe hanteert Vera achterhaalde begrippen. Er is daar allang geen sprake meer van bemeste voerakkers, om dieren bij te voeren en zo schade te voorkomen. Al is dat lang overheidsbeleid geweest. Plezierjacht (op wilde hoefdieren) is ook verleden tijd. Op de Veluwe worden jagers ingeschakeld bij het faunabeheerplan. Dat valt volgens de wet niet eens meer onder ’jacht’, dat is beheer.

Het verzet tegen ’echte’ of ’wilde’ natuur, zoals het experiment in de Oostvaardersplassen, ligt veel en veel breder. Vera vindt de manier waarop de natuur in de Oostvaardersplassen zijn gang kan gaan, veel beter dan de manier waarop de Veluwe wordt beheerd. Daar zouden vooral de belangen van de jacht, de landbouw en de houtproductie meespelen. Dat is absolute onzin. De flora- en faunawet staat dat niet toe.

Trouwens, de Oostvaardersplassen zijn op geen enkele manier vergelijkbaar met de Veluwe. In de plassen wonen geen mensen, is geen landbouw, is geen verkeer, geen recreatie en de plassen zijn afgesloten met een raster.

Ooit was de verwachting dat in de Oostvaardersplassen een gevarieerd landschap zou ontstaan. Na 25 jaar is daar nog niets van te zien. De bomen die er groeiden zijn massaal afgestorven door vraat. De sterfte onder de dieren is ieder jaar weer massaal en buitennatuurlijk (verhongering). Zestien miljoen mensen en echt wilde natuur gaan niet samen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden