Verkiezingen Suriname

Nog meer vertraging bij tellen stemmen Suriname

Autoriteiten doen in de Anthony Nesty Sporthal de laatste check-up van de processen-verbaal van de 274 stembureaus. De verkiezingen in Suriname verliepen behoorlijk chaotisch, de officiele uitslag is nog niet bekend.  Beeld ANP
Autoriteiten doen in de Anthony Nesty Sporthal de laatste check-up van de processen-verbaal van de 274 stembureaus. De verkiezingen in Suriname verliepen behoorlijk chaotisch, de officiele uitslag is nog niet bekend.Beeld ANP

Ook woensdag is het niet gelukt de resultaten van de Surinaamse verkiezingen geheel af te ronden. De resultaten van 68 stembureaus moeten nog worden verwerkt. Dat is een kleine 11 procent van het totaal.

De kans is klein dat de voorlopige uitslag nog ingrijpend verandert na het verwerken van de laatste resultaten. Chan Santokhi en zijn VHP kunnen zich nog steeds de winnaar van de verkiezingen noemen, terwijl Desi Bouterse en zijn NDP een flink verlies lijden. Bouterse moet waarschijnlijk tien zetels inleveren terwijl Santokhi er twaalf wint.

Rond 23.00 uur Surinaamse tijd verzond het ministerie van binnenlandse zaken een video waarin werd gezegd dat de stemmen van 32 stembureaus in het district Paramaribo opnieuw moesten worden geteld. De voorzitter van het hoofdstembureau van Paramaribo Mike Nerkust zei tegen Starnieuws dat dit niet klopt. Kort daarop kwam het ministerie met een rectificatie waarin het Nerkust gelijk gaf. "Er is in een interview vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken, abusievelijk aangegeven dat de stemmen van nog 32 stembureaus moeten worden herteld. Dit is niet correct", staat in de verklaring van het ministerie.

Nerkust zei tegen het Surinaamse medium dat hij het tellen van de stemmen zo snel mogelijk wil afronden. Het ministerie noemde onder meer de maatregelen tegen het coronavirus als reden dat het tellen zo lang duurt.
Rond 23.00 uur Surinaamse tijd maakte het ministerie van binnenlandse zaken in een video bekend dat van 32 stembureaus in het district Paramaribo de stemmen herteld moeten worden.

Net als in de nacht van dinsdag op woensdag zullen ook komende nacht vertegenwoordigers van politiek partijen aanwezig zijn in het gebouw waar geteld wordt. Hoewel er geen fraude is geconstateerd, is er wel veel wantrouwen en angst dat er gesjoemeld wordt.

Lees ook:
Dossiervretende ‘sherrif’ Santokhi gaat aan kop in Suriname

De waarschijnlijke (en onverwachte) winnaar van de Surinaamse verkiezingen is oppositieleider Chandrikapersad Santokhi. Wie is hij?

Bouterse staat op verlies: ‘Het volk van Suriname vraagt nieuw leiderschap’

Als Bouterse inderdaad zijn plek aan Santokhi af moet staan, heeft dat grote gevolgen voor zijn positie als politicus en burger. Hij is veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn rol in de Decembermoorden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden