Nog meer hommeles bij Vindicat

studentenvereniging | De incidenten stapelen zich op: een aspirant-lid liep hersenletsel op en er blijken zwijgcontracten.

Als een student met hersenletsel naar het ziekenhuis wordt gebracht, is een simpele schorsing van de betrokken ouderejaars "ronduit schandalig en buitengewoon zwakjes", zegt collegevoorzitter Henk Pijlman van de Hanzehogeschool in Groningen.

Het is opnieuw hommeles met de Groningse studentenvereniging Vindicat. Een aspirant-lid is tijdens de kennismakingstijd na een klap met hersenletsel naar het ziekenhuis gebracht, meldde NRC Handelsblad gisteren. Vorige week verscheen uit de koker van Vindicat al een lijst met 'de mooiste mokkels' die 'over een kanon' mochten worden 'getrokken' en begin deze maand werden foto's openbaar van tieners die tijdens de ontgroening door drie man met kracht tegen een tafelblad worden geduwd.

"Het bestuur maakt er op dit moment een potje van", concludeert Pijlman. "Als er iemand is mishandeld en je weet wie daarbij betrokken waren, dan schrijf je die meteen uit als lid. Hetzelfde geldt voor de leden die de lijst hebben gemaakt van jonge vrouwen en hun telefoonnummers."

Pijlman gaat het bestuur ter verantwoording roepen. De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen betalen de beurzen van de Vindicat-bestuurders. Jaarlijks kost dat zo'n 33.000 euro uit het profileringsfonds. Het personeel van de universiteit overweegt al langer om die financiering stop te zetten, maar krijgt de studenten in de hoogste medezeggenschapsraad niet mee. Pijlman wil eerst met het bestuur praten voor hij een beslissing neemt over de beurzen.

Zowel de studentes op de lijst als de jongen die in het ziekenhuis belandde, hebben geen aangifte gedaan en willen dat volgens Vindicat niet doen. "Dan vind ik dat je als senaat aangifte moet doen", zegt Pijlman. "Stel dat dit verhaal naar buiten kwam, maar dan met allochtone jongeren. Het land zou te klein zijn. Deze mensen denken dat ze zich alles kunnen veroorloven. Dit is niet de eerste keer dat er uitwassen plaatsvinden."

Eind jaren negentig overleed een aspirant-lid van Vindicat omdat hij een liter jenever moest drinken op een hospiteeravond. In 2005 belandde een lid van Albertus Magnus, ook een Groningse vereniging, in coma omdat hij liters water moest drinken en in 2012 liep een lid van diezelfde vereniging brandwonden op.

Ook advocate Bénédicte Ficq spreekt de Vindicat-bestuurders aan op hun verantwoordelijkheid. Als er strafbare feiten zijn gepleegd moet het bestuur aangifte doen, vindt ze. "Dan haal je de angel weg bij diegene die het is overkomen. Ik vind het nogal zwak dat het bestuur zegt dat de kous af is omdat deze jongen geen aangifte wil doen."

De NOS meldde gisteren een contract in handen te hebben waarin aspirant-leden beloven te zwijgen over wat er gebeurt tijdens ontgroeningen. Wie uit de school klapt, wacht een boete van 25.000 euro. Rector Stijn Derksen van Vindicat wil 'in het belang van het onderzoek' niet vertellen wat er in augustus is gebeurd. De vereniging is volgens hem een intern onderzoek gestart naar het incident waarbij het aspirant-lid hersenletsel opliep. Uitsluitsel volgt over twee weken. Een oordeel laat hij in eerste instantie over aan het 'interne rechtssysteem'.

Dat er een intern systeem is met regels waar leden zich aan moeten houden, is niet vreemd, zegt Ficq. "Maar die moeten nooit in de plaats komen van ons eigen rechtssysteem."

Het universiteitsbestuur laat weten dat het doen van aangifte "een overweging is die de student en zijn ouders zelf moeten maken".

'Slappe Universiteit'

Minister Bussemaker liet gisteravond aan het ANP weten de reactie van de universiteit 'volstrekt onvoldoende' te vinden. Ze roept de RuG op zich te beraden op stappen tegen de studentenvereniging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden