Nog meer handbalsters gaan naar buitenland

De uitschakeling op het WK handbal door Roemenië mocht dan eind vorig jaar een roemloze en kansloze zijn, de indrukken die de Nederlandse handbalvrouwen daarvoor in de poulewedstrijden, met name tegen Noorwegen, achterlieten, blijken bij nader inzien hun marktwaarde te hebben bepaald.

Bepaald niet tegen ramsjtarieven, verlaten opnieuw vijf handbalsters het Oranjeplan om in een sterke buitenlandse competitie naar een nog hoger technisch en tactisch niveau te reiken. Diana Lemein, Martine Hekman, Ellyan de Boer, Miranda Krijnen en Diana Ordelmans verwachten deze week overeenstemming te bereiken met het Duitse Bayer Leverkusen.

Bondscoach Bert Bouwer verwacht dat de overgang morgen of donderdag rond is. ,,Er zijn alleen nog enkele financiële obstakels. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen de handbalbond en Leverkusen, zoals we dat ook met Gudme hebben.''

Woordvoerster Milena van Not van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) zei gisteren daarentegen dat er nog niets rond is. Volgens Van Not zijn er bovendien nog meer clubs in de markt voor de vijf internationals.

Lemein, Hekman, De Boer, Krijnen en Ordelmans volgen bij Leverkusen het spoor van hun collega's Olga Assink, Monique Feijen, Saskia Mulder en Natasja Burgers. Zij kregen en grepen de kans om bij de Deense topclub GOG Gudme aan de slag te gaan. Ook Ana Razdorov, die door een blessure op het WK nauwelijks in actie kwam, tekende in eerste instantie een contract bij Gudme, maar ze heeft inmiddels om persoonlijke redenen besloten het Skandinavische avontuur aan zich voorbij te laten gaan en in Nederland te blijven.

De speelsters die naar Gudme zijn gegaan beginnen daar deze maand met de competitie. Zij zijn door hoofdsponsor Datateam van het nationale team gedetacheerd bij Gudme. Bij dat bedrijf staan alle speelsters tot december van dit jaar onder contract. De vijf die naar Leverkusen vertrekken, zouden op dezelfde voorwaarden gaan.

Net als de vier vrouwen die naar Denemarken zijn verkast, blijven de vijf die naar Leverkusen gaan beschikbaar voor interlands van het Nederlands team. Zoals voor de EK-kwalificatie tegen Joegoslavië in april.

De internationals stapten in 1997 uit de nationale competitie om via het Oranjeplan te pogen met het nationale team de internationale top te bereiken. De vrouwen hadden echter de vurige wens wekelijks competitie te spelen.

Bondscoach Bouwer juicht het toe dat er weer vijf speelsters naar het buitenland gaan. Het Oranjeplan is ontworpen om de meiden met een missie sprankelende optredens op de Olympische Spelen van Athene (2004) te laten verzorgen en krijgt nu de dimensie die het NHV stilletjes had voorzien. In de Nederlandse competitie worden de handbalsters niet beter, eerder slechter. ,,Het mes snijdt aan twee kanten'', weet ook Bouwer. ,,Leverkusen en eerder Gudme zochten goede speelsters en onze internationals krijgen hierdoor de kans wekelijks op niveau te spelen.''

De bondscoach moest gisteren ook een tegenslag incasseren. Marieke van Linder en Renata Erkelens hebben met onmiddellijke ingang hun loopbaan als international beëindigd. Beide speelsters maakten vanaf het begin deel uit van het Oranje-plan.

Marieke van Linder speelde 106 keer voor het Nederlands team. Ze kampt al geruime tijd met een lastige knieblessure. De opbouwspeelster, tijdens het laatste WK nog een van de dragende krachten van het team, acht het zelf niet langer verantwoord met de blessure door te spelen.

Bij het besluit van Erkelens om te breken met Oranje spelen privé-redenen een belangrijke rol. De hoekspeelster droeg 112 keer het nationale shirt. Daarin scoorde ze 113 keer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden