Nog meer etnisch profileren
afkomst | Zonder schroom erkennen Brabantse agenten in een onderzoek dat huidskleur een rol speelt bij hun besluit om iemand aan te houden.
Vaak ontkent de politie mensen staande te houden op basis van hun huidskleur, maar toch lijkt het structureel te gebeuren. In ieder geval bij de politie-eenheid Oost-Brabant. Het merendeel van de agenten daar geeft toe aan etnisch profileren te doen.
Dat blijkt uit een intern onderzoeksrapport van de eenheid Oost-Brabant, waar de districten Den Bosch, Eindhoven en Helmond binnen vallen. Het televisieprogramma 'Brandpunt', dat gisteravond een item wijdde aan het thema, heeft het rapport in handen gekregen door een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Brandpunt vroeg alle documenten bij de Nationale politie naar het onderwerp op.
Een op de vijf Oost-Brabantse agenten erkent 'met regelmaat, vaak of altijd' mensen staande te houden omdat zij deel uitmaken van een bepaalde etnische groep. Van de ondervraagde agenten geeft 41 procent toe af en toe etnisch te profileren. Een kleine minderheid van 14 procent zegt nooit op basis van etniciteit mensen te controleren.
Twee op de drie agenten van de eenheid vindt dat etniciteit een rol mag spelen bij het aanhouden van mensen op straat. Het onderzoek is gehouden onder ruim vijfhonderd politiemensen van de eenheid. Ook nagenoeg alle teamchefs geven 'duidelijk aan' dat zij veronderstellen dat binnen hun team sprake is van etnisch profileren door dienders.
De algehele conclusie van het rapport is 'dat het merendeel van de dienders binnen Oost-Brabant etniciteit een te grote rol laat spelen en er daarbij van overtuigd is dat die werkwijze gerechtvaardigd is. Dat toont aan dat lang niet alle dienders zich bewust zijn van hun rol en invloed op verhoudingen in de maatschappij.'
Hiermee sluit het rapport aan op eerdere onderzoeken bij de korpsen in Den Haag en Amsterdam. Ook daar speelde etnische afkomst een rol 'binnen het beslisproces van dienders', aldus het nieuwe rapport.
Nationaal en internationaal is veel discussie of etnisch profileren strafbaar is of niet. In Nederland is het niet verboden, maar de discussie gaat of het een vorm van discriminatie is en daarmee dus wél verboden.
De kwestie laaide afgelopen zomer op toen rapper Typhoon en Feyenoord-keeper Kenneth Vermeer staande werden gehouden vanwege hun huidskleur en vanwege de dure auto waarin ze reden.
undefined