Nog maar één student Fries aan Groningse universiteit

amsterdam – Voor de studie Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft zich dit collegejaar slechts één student ingeschreven. „Geen leuk nieuws”, zegt hoogleraar Goffe Jensma, maar hij relativeert het gegeven ook. „Ik vermoed dat zich nog wel een aantal studenten zal melden. Dat is altijd zo.”

Volgens Jensma is de teruggang in het aantal studenten een rechtstreeks gevolg van het kabinetsbesluit dat hogescholen en universiteiten vanaf dit jaar zelf het collegegeld voor een tweede studie mogen bepalen. Minder studenten kiezen daardoor voor een tweede opleiding.

De maatregel heeft volgens Jensma verstrekkende gevolgen voor het hoger onderwijs. „Die gevolgen zijn het eerst merkbaar bij een studie als deze. Onze opleiding kent weinig studenten die rechtstreeks van het vwo komen. Meestal zijn onze studenten ouder en studeren ze in deeltijd. Vaak hebben ze al een opleiding achter de rug.” Voor hen kan het collegegeld voor een studie Fries oplopen tot 6.800 euro per jaar.

Jensma wil niet spreken van een trend. „Fries is niet ineens minder populair.” Vorig jaar meldden zich nog acht nieuwe studenten voor de opleiding in Groningen. De Rijksuniversiteit Groningen biedt als enige in Nederland een bachelor- en masteropleiding Fries aan. Aan de Universiteit van Amsterdam kunnen studenten voor een minor Fries kiezen, als onderdeel van hun bacheloropleiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden