Nog maar duizend jeugdbanen zwart op wit

Het spook van de massale jeugdwerkloosheid uit de jaren tachtig waart weer over Nederland. De bestrijding ervan komt slechts moeizaam op gang.

DEN HAAG - Een jaar geleden luidde minister De Geus van sociale zaken al de noodklok over het toenemende aantal jongeren zonder baan. ,,Er dreigt een verloren generatie op te staan als er niet snel maatregelen worden genomen'', waarschuwde hij destijds in deze krant. Nu, een jaar waarin er weer tienduizend nieuwe potentiële drop-outs bij zijn gekomen verder, presenteert het Taskforce Jeugdwerkloosheid met vrijwel diezelfde woorden dan eindelijk de concrete plannen. In 2007 moeten er 40000 jongeren aan een baan of ervaringsplek zijn geholpen. Er zijn inmiddels 20000 jeugdbanen toegezegd.

Maar of het bedrijfsleven na alle slechte verhalen over het vmbo en hangjongeren pubers die thuis op de bank zitten ook echt de hand wil reiken, is nog maar de vraag. De keus valt eerder op iemand met een afgeronde opleiding en werkervaring.

Voorzitter Hans de Boer van de taskforce geeft daarom zelf al aan dat hij er nog hard aan zal moeten trekken om de banenbeloftes concreet te maken. Tot nu toe zijn er immers nog maar 1000 banen zwart op wit. ,,Het zal niet allemaal rozengeur en maneschijn worden'', zei hij gisteren. ,,Maar desnoods haal ik Mies Bouwman van stal en gaan we in een avondvullende televisiemarathon banen werven.''

De Boer wil maar aangeven dat jeugdwerkloosheid niet een probleem is dat vanzelf weer oplost zodra de economie aantrekt. Wie te lang aan de kant staat, loopt het risico om straks helemaal niet meer aan de slag te komen. Dat beaamt ook Rens de Groot, directeur van CWI Nederland. ,,Van de groep jongeren die in de jaren tachtig geen werk kon vinden, zien we nog regelmatig mensen terugkeren in de uitkeringen'', weet hij. Daar zitten ook mensen met een universitaire opleiding tussen. ,,Als jongeren meteen in een uitkering belanden, zorgt dat voor een knak in hun zelfvertrouwen. Dit negatieve zelfbeeld blijft hun hele carrière dwarsbomen.''

Het jongerenpaspoort wordt een van de middelen om het gat in het cv te voorkomen. Hierin kunnen jongeren zonder afgeronde opleiding wel hun vaardigheden aangeven. Aan de hand daarvan kunnen uitkeringsinstanties gericht zoeken naar aanvullende cursussen. Daarnaast moeten bedrijven sneller een beroep doen op Europese subsidies. Want in Brussel ligt nog veel geld op de plank.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden