Nog maar drie titels te gaan

Waterpoloërs WZK willen iets unieks doen: in één keer doorstomen naar hoofdklasse

Hij weet het. Een deel van de Nederlandse waterpolowereld denkt dat ze bij WZK alleen maar met flappen zwaaien. Dat de waterpolovereniging uit Wassenaar buitenlandse internationals binnenhaalt en hoofdklassespelers wegkaapt. Ron van der Wild lacht. "We laten ze maar een beetje in die waan. Stiekem voeden we de verhalen zelfs een beetje", zegt de 53-jarige coach van WZK.

Van der Wild is eigenaar van een kledinglabel en zeven kledingzaken in de Zuid-Hollandse Duin- en Bollenstreek. Zijn werk kost hem ongeveer vijftien uur per week. "Ik ben erg goed in delegeren." Daarnaast is de oud-waterpoloër een van de sponsoren van WZK en trainer van het eerste herenteam. "Met dat team wil ik iets doen, wat nog nooit is gedaan", zegt hij beslist. "Ik wil in één keer, zonder vertraging, doorpromoveren naar het hoogste niveau, naar de hoofdklasse."

De afgelopen twee jaar promoveerde zijn team. Eerst via een beslissingswedstrijd, daarna via een kampioenschap. Dit seizoen komt WZK uit in de derde klasse van zwembond KNZB en wint het wedstrijden met 21-7, 20-10, 26-3 en 29-5. Nog drie kampioenschappen te gaan. "We zijn goed op weg."

WZK speelt met een team dat volgens de coach nu al in de middenmoot van de hoofdklasse kan meedraaien. Doelman en oud-international Martin Nederlof kwam afgelopen zomer over van HZ Zian. Patrick Hulsman maakte de overstap van ZV Westland. Hij is oud-topscorer van Nederland en ook een voormalig international. Toon de Groot maakte de overstap van hoofdklasser GZC Donk en Fabian van den Berg verruilde het hoogste niveau van ZPB voor het zwemmen achter een bal in Wassenaar. Beiden doorliepen in het nabije verleden nog de nationale jeugdselecties. Macedonisch international Zlatko Rakonjac kwam van eersteklasser SVH.

Van der Wild ontkent dat hij de spelers met grote geldbedragen naar Wassenaar lokt. "Waterpolo is qua organisatie een amateuristische sport. Daarin kan je nog met beperkte middelen een topteam formeren." In het bij elkaar kopen van een kampioensploeg gelooft hij niet. "Chemie, enthousiasme en waterpolopassie zijn veel belangrijker. Ik probeer een vriendenploeg te creëren, waarin men wat harder voor elkaar wil zwemmen."

De coach is een prater. Hij heeft zelf in de hoofdklasse gespeeld en is bekend in het wereldje. Als hij hoort dat een speler voor een mogelijke overgang te porren is, spreekt hij af voor een kop koffie om te kunnen praten over 'project-WZK'. Jonge waterpoloërs, die bij een hoofdklasseploeg tegen de selectie aanhikken, biedt hij speeltijd. Anderen krijgen het zicht op een begin van een maatschappelijke carrière voorgeschoteld. Zo zijn sommige spelers werkzaam in zijn bedrijf. Anderen kan hij via relaties aan de slag helpen. "Ik geloof in de combinatie van topsport en werk."

Zijn belangrijkste opdrachten zijn nu oog te hebben voor de doorstroming van jeugd en vooral zijn spelers gemotiveerd te houden. "We winnen makkelijk en veel. Dat is voor niemand leuk. Voor ons niet en voor onze tegenstanders niet. Zij spelen eigenlijk voor de tweede plaats. Maar we kunnen volgens de regels van de bond geen klasse overslaan." Dus moeten de spelers hun plezier halen uit de mooie aanvallen die ze uitvoeren en aan het realiseren van zichzelf opgelegde opdrachten, zoals zo min mogelijk tegendoelpunten krijgen. Ook organiseert WZK elke week een oefenwedstrijd tegen een eerste- of hoofdklasser.

Bang dat hij spelers kwijtraakt aan andere teams is Van der Wild niet. "Ze geloven in mijn verhaal en we hebben met zijn allen de afspraak gemaakt dat we dit huzarenstukje willen afmaken. We laten elkaar niet in de steek."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden