Gezondheidszorg

Nog maar 35 instellingen op zwarte lijst verpleeghuizen

Een bewoonster van een verpleeghuis. Beeld Anp
Een bewoonster van een verpleeghuis.Beeld Anp

Op de 'zwarte lijst' met verpleeghuisinstellingen prijken nog maar 35 zorgorganisaties, 115 minder dan toen de lijst begin juli werd gepubliceerd. Dat blijkt uit een brief die staatssecretaris Van Rijn (PvdA, volksgezondheid) zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Alwin Kuiken

Dat het aantal nu zoveel lager uitvalt, komt vooral omdat één categorie niet meer op de lijst voorkomt. Werden slecht presterende aanbieders van verpleeghuiszorg deze zomer nog in volgorde van één tot en met vier op de lijst gezet, inmiddels is categorie vier geschrapt. Op deze groep hield de Inspectie alleen nog een vinger aan de pols.
Van de elf aanbieders die deze zomer met een '1' op de lijst kwamen, zijn er nog vijf over. Eind vorige week werd al duidelijk dat Evean, Amstelring, IJsselheem, WZH, Florence en de Zorggroep Groningen van deze 'zwartste lijst' verwijderd waren.

De Tweede Kamer wilde in elk geval snel een grondig onderzoek naar de medicatieveiligheid bij deze elf. Hieruit is gebleken dat deze problemen bij acht organisaties zijn opgelost. Alleen Humantas, Laurens en Warande voldoen nog niet aan de eisen.
Vorige week werd van Avondrust uit Opheusden al duidelijk dat ze nieuw met een 1 op de lijst van elf terecht was gekomen. Uit de update blijkt nu dat daar Care Residence Zonnestraal uit Hilversum en de Haagse stichting Cato bij komen, wat het totaal in deze lijst op acht brengt.

Uit een recent inspectiebezoek bij Avondrust bleek onder meer dat de administratie niet op orde was en dat er onvoldoende deskundig personeel werkt. De andere twee kregen onlangs een aanwijzing van de Inspectie, wat betekent dat ze hun zaken binnen enkele maanden op orde moeten hebben.

Middenmoot

Ook de ontwikkelingen in de middenmoot van de lijst zijn interessant. Stonden er begin juli nog 38 organisaties met '2' op, inmiddels zijn dat er nog maar acht. Drie degradeerden, acht promoveerden en maar liefst 19 - met name kleine- organisaties verdwenen helemaal.
Wie met een '1' op de lijst staat, valt onder intensief vervolgtoezicht, wat betekent er in korte tijd meerdere bestuurdersgesprekken en onaangekondigde bezoeken plaatsvinden, bij een '2' is dat minder intensief, en bij een drie wacht de Inspectie nog op een verbeterverslag.

De lijst met 150 instellingen maakt onderdeel uit van de verbeterplannen van Van Rijn voor de sector en is deze zomer op verzoek van de Tweede Kamer gepubliceerd, na ongeveer anderhalf jaar onderzoek. De publicatie leidde tot hevige kritiek uit de sector, onder meer omdat de slechte cijfers doorgaans op maar enkele locaties betrekking hadden, terwijl zorgorganisatie met soms tientallen verpleeghuizen als geheel op de lijst belandden. Branchevereniging ActiZ noemde de publicatie onverantwoord, vanwege de gevolgen voor de verpleeghuizen, de medewerkers en de patiënten.

Als gevolg van het ontstane wantrouwen tussen ActiZ en de Inspectie weigerden verpleeghuizen eerder deze maand om nog aan het toezicht mee te werken. Dat conflict is inmiddels opgelost.
Kritiek was er ook omdat de Inspectie de stand van zaken van 15 maart publiceerde. Het merendeel van de instellingen zei deze zomer al met succes verbeteringen te hebben doorgevoerd. Sommige van hen, zoals het Overijsselse IJsselheem, zijn naar eigen zeggen om deze reden vanaf de slechtste positie helemaal van de lijst verdwenen.

Bezwaar

Eén zorgorganisatie heeft deze maand bij de rechter bezwaar aangetekend tegen het besluit van de Inspectie om de update te publiceren. Deze rechtszaak werd verloren. Om welke instelling het gaat, wil de Inspectie niet bekend maken.

Bij Careyn en Laurens, grote aanbieders van verpleeghuiszorg in de Randstad die opnieuw een '1' kregen, zijn de voorzitters van de raden van bestuur intussen opgestapt. Bij Careyn gebeurde dat vorige week als gevolg van het blijvende, slechte resultaat. Naast een aanwijzing krijgt Careyn als enige organisatie op de lijst een interventieteam met externe adviseurs over de vloer.

Bij Laurens was de bestuurswisseling in juli volgens een woordvoerder juist een reden dat ze opnieuw een slecht cijfer ontvingen. Van Rijn zei deze zomer bij de publicatie van de lijst dat het ultimum remedium voor blijvend slecht presterende locaties sluiting is. Daarvan is nog geen sprake geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden