De antwoorden op de vraag van Monic Slingerland

‘Nog langer wachten kan het einde betekenen voor kinderen’

Welke emotie heeft de lezer over het asielbeleid? Boosheid overheerst en er is twijfel. ‘Is er draagvlak voor barmhartigheid?’

Schaamte

Ik voel boosheid. Al in mijn eerste herinnering (ik ben 53) vroegen we ons af hoe we mensen op de vlucht konden helpen. Het probleem wordt nu anders gedefinieerd: hoe komen we van hen af. Graag ‘regionaal oplossen’, buiten ons zicht laten verrekken in kampen. Mensen op zoek naar economisch perspectief zetten we weg als ‘gelukszoekers’. Het is misschien geen boosheid, maar schaamte.

Mark Kemna Werkhoven

Westerse invloed

Als ik beelden zie uit de meer dan volle vluchtelingenkampen in Griekenland, schaam ik me diep voor Europa en Nederland. Ik begrijp dat we niet iedereen kunnen toelaten. Maar ik vind ook dat er te weinig aandacht is voor de westerse invloed op het ontstaan van de vluchtelingencrisis, zoals water- en voedselschaarste door klimaatverandering en de internationale steun aan de oorlogen in Irak, Syrië en Afghanistan.

Sabine van der Heijden Houten

Duivels dilemma

Het asielbeleid is voor mij een duivels dilemma. Tussen menselijkheid en de gevolgen van massa-immigratie. Vaak wordt gezegd dat Nederland al eeuwenlang een immigratieland is en dat dit ons verrijkt. Dat mag in de zeventiende en achttiende eeuw zo zijn geweest vanuit min of meer gelijke culturen. Thans is sprake van parallelle samenlevingen. Volkswijken zijn letterlijk van kleur veranderd. Mensen stemmen steeds meer op de uitersten van links of rechts. Er is geen gemakkelijk antwoord. In ieder geval geen verdere massa-immigratie.

Bert Kuiper Arnhem

Bescherming

Asiel is bescherming bieden. Helaas is het beleid daarvoor ver te zoeken. In Leiden namen wij begin jaren negentig de eerste drie alleengaande minderjarige asielzoekers op. Ik was mede verantwoordelijk. Ik zou zo graag de staatssecretaris daarover bijpraten. Nog even wachten, kan voor deze kinderen het einde betekenen.

Ger Jue Zeist

Draagvlak

We kunnen barmhartigheid prediken, daarmee zijn de vluchtelingen op de Griekse eilanden niet geholpen. Er is in Nederland geen draagvlak. Ik zie nog de beelden voor me toen er in onze woonplaats sprake was van het openen van een azc. Tierende mensen met gebalde vuisten lieten hun afschuw blijken. Het azc kwam er niet.

Rinus van der Molen Purmerend

Taboe

Er zijn vluchtelingen, uit Sierra Leone of Senegal bijvoorbeeld, die in eigen land ouders of gezin achterlaten, en een arm land dat hun werk- en denkkracht nodig heeft. Ze kiezen voor een beter leven voor zichzelf. Maar zo mogen wij niet naar hen kijken van onze bestuurders en onze media.

Hendrik Bruins Leeuwarden

Grootouders

Het huidige beleid, en vooral de mededeling van premier Rutte dat we geen kwetsbare kinderen uit Griekse kampen naar Nederland halen, maakt me boos. Het had ons (klein)kind kunnen zijn. Ik heb ruimte voor twee jonge kinderen. Als anderen ook ruimte maken, doen we echt iets.

Lidy Pelsser Eindhoven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden