Nog lang niet iedereen juicht om de Noord-Zuidlijn

Publiek op metrostation Rokin na de officiële opening van de Noord-Zuidlijn. Beeld ANP
Publiek op metrostation Rokin na de officiële opening van de Noord-Zuidlijn.Beeld ANP

De langverwachte opening van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam kan niet iedereen bekoren. Onder de reizigers zijn ook sceptici. "Van mij mogen ze de lijn morgen dichtgooien.”

Meindert van der Kaaij

Een blik op een van de perrons van de Noord-Zuidlijn leert dat veel reizigers voor de pret met de gloednieuwe metro meerijden. Mensen met rugzakje kijken blij en nieuwsgierig om zich heen, maken foto’s en stappen bij elk station even uit. Reizigers met een specifiek doel kijken minder vrolijk in de zaterdag officieel geopende lijn, die door eindeloze budget- en bouwtijdoverschrijdingen berucht is geworden.

Als Meta Visser op het Centraal Station eindelijk op het goede perron richting Amsterdam-Noord staat, slaakt ze een zucht van verlichting. “Het lijkt wel een doolhof hier, maar goed, dat zal op den duur wel wennen.” Ze is, zoals elke zondag, op weg naar haar vader die in het Eduard Douwes Dekkerhuis woont.

Extra overstap

Op de vraag of de lijn een verbetering is, schudt ze haar hoofd. Normaal nam ze op CS bus 34, die haar voor het verpleegtehuis in Amsterdam-Noord afleverde. Nu moet ze eerst met de metro naar halte Noorderpark en daar alsnog op bus 34 stappen. Het was een ritje van vijftien minuten en dat zijn er nu 21, plus extra overstap met risico op vertraging. “Ik heb zitten zoeken naar alternatieven op internet. Daar vond ik een kaartje, barstenvol met lijnen en kleuren. Daar kon ik geen wijs uit worden. Ach, we zien het wel.”

In de trein terug stappen Robin Gaffel en zijn vriendin met een grote glimlach in de brandschone trein. Zij wonen sinds twee maanden in Amsterdam-Noord en zijn op weg naar ‘ergens’ in de binnenstad. “De Albert Cuyp-markt misschien. We rijden puur uit interesse mee. We hebben jarenlang het moeizame proces uit de media meegekregen en vinden het grappig om nu deel van die geschiedenis te worden.”

In een wip in het centrum

Gaffel werkt in Amstelveen, maar blijft voorlopig met de fiets en die ‘grappige pont’ over het IJ reizen. “Of ik dat ook in de winter doe? Ik zie wel. De Noord-Zuidlijn zie ik beslist als een belangrijke aanwinst voor Amsterdam-Noord. Het is zo snel. Je zit in een wip in het centrum. Ik denk dat trouwens ook mensen uit de rest van de stad eerder naar Noord komen.”

Daar gelooft Duncan Boll helemaal niets van. “Van mij mogen ze de lijn morgen dichtgooien”, zegt hij met een gezicht dat op onweer staat. Hij woont in Tuindorp in Noord en moet regelmatig naar IJburg, de nieuwbouwwijk ten oosten van Amsterdam.

“Ze hebben bijna alle bussen eruit gegooid en daardoor moet ik nu drie keer overstappen. Twee dagen geleden was dat maar één keer en deed ik er een half uur over. Nu ben ik al twintig minuten onderweg en ik ben er nog lang niet. Nu ben ik nog jong, maar de ouderen die ik in mijn wijk ken, zijn de pineut. Ze klagen er steen en been over. En dan te bedenken dat die lijn zo veel geld heeft gekost.” Hij schudt bozig zijn hoofd. “Het is te gek voor woorden.”

Plezier

To van der Lee woont al 42 jaar in Amsterdam-Noord en had zaterdag al de primeur willen meemaken, maar toen vond ze het te druk. Maar liefst 60.000 mensen kwamen die dag de metro en de nieuwe stations bewonderen. “Ik vind het er mooi en keurig uitzien hoor”, zegt de 88-jarige om zich heen kijkend. “Ben trouwens benieuwd hoe lang dat zo blijft.”

Naar het centrum ging ze vroeger met fiets en pond. De laatste jaren nam ze bus 32. “Die is opgeheven en ga ik toch wel missen hoor. Ik vond het altijd heerlijk met de bus.”

Een metalen stem roept het station CS om. “Zijn we daar nu al? Tjonge, dat is snel. Ik ga er nog niet uit hoor. Ik blijf tot Station Zuid zitten en dan kom ik weer terug. Ik zit hier voor mijn plezier.”

Lees ook:

De Noord-Zuidlijn is officieel geopend; hoe de GVB jaren werk had aan een puzzel van duizend stukjes

De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is vandaag officieel geopend. Reizigers mopperen al weken over de enorme veranderingen die het openbaar vervoer in Amsterdam vanaf morgen te wachten staan. De bedenkers hebben drie jaar gepuzzeld en weten zeker: het wordt een succes.

De opening van de Noord-Zuidlijn zet het ov in Amsterdam op z'n kop

Het openbaar vervoer in de hoofdstad verandert. David Aulman van de Vervoerregio vraagt geduld van de reizigers.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden