Nog jarenlang vieze zwarte vingers

,,Natuurlijk blijft de krant bestaan. Er zijn altijd mensen die willen nadenken en voorzien willen worden van voedsel en nieuwe inzichten. Betrouwbaar nieuws, nuchtere zienswijze, journalisten die zich niet gek laten maken door de tijdgeest. Een krant waar je het mee eens kunt zijn of totaal oneens. Die je helpt je positie te bepalen.''

Het is af en toe blozen bij het lezen van de bijdragen in het Trouw-debat 'De krant heeft geen toekomst', zoals bovenstaande van mevrouw B. Smit-Kerkstra. Bij de loftuitingen aan het adres van de 60-jarige krant, past de nodige deemoed. De felicitaties klinken gemeend, de verontwaardiging over de stelling ('doemdenkerij') oprecht. En de ontboezemingen van de lezers over de rol die 'de krant' -en Trouw in het bijzonder- in hun leven speelt, zijn hartverwarmend.

Ida Wesseloo: ,,De krant is een huisgenoot die veel tijd opslokt, maar zónder zou ik een vreemde zijn in deze wereld''. Mevrouw B. Bijlsma: ,,Het zou mijn leven enorm arm maken als ik geen krant had''. F. Hoekstra: ,,Wij blijven levenslang abonnee''. Henny Doornbos: ,,Wordt de krant eens niet bezorgd, wat zelden gebeurt, dan is het een dag met een grauwsluier''. Jan Kuiken ('75'): ,,Ik ben toleranter geworden door kennis te maken met andere inzichten dan de mijne.'' Nico Bloot: ,,Het enige medium dat echt uitlegt, is de krant''. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Maar dat was niet de bedoeling van de stelling. Waar gaat het met de krant naar toe, wilden we eigenlijk weten. Wordt de papieren krant in de toekomst niet verdrongen door de elektronika? Sommige lezers is dat laatste een gruwel ('van internet krijg je een glazen oog') en er stijgt een wolk van romantiek op, als gerefereerd wordt aan die 'verse krant die bij het ochtendkrieken uit de brievenbus steekt' (Henk Sieben) of dat tastbare knisperende papier bij de koffie met 'de lucht van een versgedrukte krant waar internet niet tegenop kan' (P. van Oosten).

Er zijn ook kritische geluiden. De krant heeft zeker toekomst, maar dan moet er meer aandacht voor kerknieuws zijn (J. Heersink) en minder voor mensen met a-religieuze gevoelens zoals Ayaan Hirsi Ali (Corrie van Esch). Onderwerp de redactie aan de Cito-toets, want met het Nederlands is het soms slecht gesteld (René Dubbeldam). Stop met het 'kort-door-de-bocht'-geleuter en bied mij journalistiek inhoudelijke diepgang (Lucius Bloemen). Een krant op Metro-formaat zou een zegen zijn (W. Bleeker).

Godfried Westen verlangt dat de redactie serieuzer met lezers omgaat: hij stuurt soms mailtjes en suggesties maar krijgt 'nooit' een reactie. ,,Op het vlak van de digitalisering hebben jullie nog wat te leren.'' Gerbrand Rustenburg vraagt ook meer aandacht voor 'gewone lezers'. Er staan veel te veel professoren en hoofddocenten in de krant, klaagt hij. Hij hoopt dat er nog eens verschillende abonnementen komen (bijvoorbeeld één voor de zaterdagkrant), verkooppunten waar je een aantal kranten per maand kunt 'pinnen' en één apart katern voor alle advertenties.

Deze krant haalt de 75 wel, volgens lezers, op papier tenminste. Maar voordat het zo ver is, moet Trouw zich technisch voorbereiden op een elektronische revolutie, waarschuwt Henk Glimmerveen. De kosten van de bezorging zijn bijna onbetaalbaar, het rondbrengen vóór 7 uur van 's nachts gedrukte kranten is uit de tijd. Via breedbeeldband-internet kan de inhoud van de krant in een mum van tijd naar de abonnee worden gestuurd. ,,Bij een handzame opmaak kan iedereen zelf een selectie printen, in A4 en misschien ook wel in A3.'' De krant zal volgens Glimmerveen 'algemener' worden en voor bijzonderheden doorverwijzen naar internet. Groot voordeel is dat hij straks niet elke dag zoveel overbodig bedrukt papier in de brievenbus krijgt. Want voor sport heeft hij geen interesse, hotelreizen maakt hij niet en een auto koopt hij maar eens in de vijf jaar. Hij wil al jaren een krant op maat.

Het zal Robert Hack als muziek in de oren klinken. Hij noemt papieren kranten milieuonvriendelijk, bedrijfseconomisch onbetaalbaar en onhandig. ,,Wel eens geprobeerd een krant in een volle forenzentrein te lezen? En baalt u ook zo van die vieze zwarte vingers na het lezen?'' Geef Robert maar een moderne, elektronische versie: ,,Altijd actueel, met de mogelijkheid tot personalisatie en dat alles aangevuld met een archieffunctie, geluid en bewegend beeld. Helaas is er nog altijd geen goed en vooral mobiel elektronisch alternatief voor papier, maar dat is slechts een kwestie van tijd.''

Harry Scarletta zal er niet om treuren als de papieren versie van Trouw verdwijnt. Hij vindt het abonnement 'behoorlijk prijzig' voor iets wat na een paar dagen in de kattenbak ligt. Het nieuws is soms nog sneller oud dan het papier, omdat het via veel meer kanalen tot ons komt. ,,Het grote voordeel van een krant is dat iemand voor jou het nieuws zoekt en je dus dingen vindt die je niet zoekt. Dat is tegelijk het nadeel van internet: je vindt alleen maar je eigen interesses. Een krant zorgt voor blikverbreding en als het goed is voor irritatie, omdat je gedwongen wordt om te gaan met dingen waar je liever even niet aan zou denken. Maar dat kan ook via een display'', meent hij. ,,Het einde van het papier en het gerommel in de brievenbus is niet het einde van een goede journalistiek.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden