Nog heel zacht

Tot het midden van volgende week verkeren de thermometers boven hun stand. Of die milde lijn daarna kan worden vastgehouden, is twijfelachtig. Boven IJsland manifesteert zich namelijk een krachtig hogedrukgebied. Dit verplaatst zich naar de Noordzee en aan de oostflank stroomt koude poollucht naar het zuidoosten. De meeste kou ontfermt zich over Scandinavië maar het is niet uitgesloten dat ook ons land verkilt. Het blijft wel aanhoudend rustig en op de meeste dagen droog weer. Alleen op dinsdag zou de overgang van het warme Eurohoog naar het koude IJslandhoog met enige regen gepaard kunnen gaan.

Vandaag een kopie van de afgelopen dagen. Op veel plaatsen begint de dag met mist of laaghangende bewolking. Vooral vanmiddag breekt echter in veel streken de zon goed door en wordt het bij 18-20' opnieuw schitterend nazomerweer. De zuidoosten wind is zwak tot matig. Een storingsgebiedje uit Frankrijk (op de Mont Aigoual viel gisteren 44 mm) trekt de komende nacht over het zuidoosten van het land. Plaatselijk kan er dan een bui vallen.

Morgen trekt een zwak front vanuit het westen over ons land. De passage gaat gepaard met wolkenvelden, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. De temperaturen lopen op tot 18' en de westelijke wind is zwak tot matig. Zondagavond kan op veel plaatsen weer dichte mist ontstaan.

Gisteren is het, na een mistige start, in het zuiden weer opgeklaard en plaatselijk werden opnieuw maxima tot meer dan 20' geregistreerd. Zo mat Hoensbroek met 21.0' de 9de warme dag van oktober. In het noorden bleven de gordijnen op veel plaatsen voor de derde opeenvolgende dag dicht en werd het hier en daar nauwelijks warmer dan 15'.

Langs de Noorse westkust heeft donderdagavond en gisternacht een zware tot zeer zware westerstorm gewoedt. In windstoten registreerde Sklinna Fyr 148 km/uur. Noord-Noorwegen heeft trouwens een miserabele zomer achter de rug. Jan Buisman, auteur van het standaardwerk 'Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen', meldde uit een recente Noorse krant dat de slechtste zomer van de eeuw boeren rond Troms met een ernstig voertekort heeft opgezadeld. De oogst bedroeg slechts 45 % van normaal en men verwacht dat veel vee vroegtijdig ter slacht zal worden geleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden