Nog geen vette jaren in zicht

Volgens de directeur van De Nederlandsche Bank is de crisis voorbij, maar wat merkt u daarvan, vroeg Monic Slingerland. Nog niet heel veel, was de teneur van de reacties.

Robots

Ik ben sceptisch over de zegeningen die de samenleving wachten nu de economische crisis voorbij is. De euforische uitspraken van de rekenmeesters zijn niet meer dan kale cijfers. Intussen heeft de crisis een ontwikkeling versneld, die zich voltrekt aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Daar hebben steeds meer banen een flexibel en tijdelijk karakter gekregen in afwachting van het moment dat ze kunnen worden vervangen door computers of robots. De 5000 banen die bij de Belastingdienst verdwijnen, omdat de computer het werk beter kan dan de mens, zijn slechts één angstaanjagend voorbeeld. Een sluipender voorbeeld is de invoering van de OV-chipkaart die de NS helpt het aantal dienstverleners te verminderen. Zelfs als de crisis inderdaad voorbij is en hoogopgeleide jonge werklozen betere kansen krijgen, blijven computers en robots aan de onderkant van de arbeidsmarkt banen overbodig maken, en blijven op de daardoor krimpende arbeidsmarkt de kansen van de 45-plussers minimaal. Voorlopig geen vette jaren dus.

Henk Slechte Schiedam

undefined

Bonussen

Het is zeker goed te merken dat de vette jaren begonnen zijn. Helaas voor de Nederlandse samenleving, leeft dit optimisme alleen bij de bestuurders van banken en andere financiële instellingen. Het gemak waarmee er op managementniveau in die branche weer over loonsverhogingen en bonussen gesproken wordt, is zeer stuitend voor iedereen die als gevolg van de crisis zijn spaargeld/oudedagvoorziening/werkkapitaal grotendeels zag verdampen.

Het kwaadaardige gezwel (crisis) mag dan wel verwijderd zijn, de patiënt (Nederlandse samenleving) wachten absoluut geen vette jaren, nadat hij door de artsen van een aantal levensverwachtingen/toekomstplannen is beroofd.

Erik van der Veer Oud Beijerland

undefined

Voedselbanken

Afgelopen week werd in een nieuwsbericht afgekondigd dat de crisis voorbij was. Meteen daarna een bericht van een bedrijf dat duizend mensen moest ontslaan. Geen groter bewijs dat de vette jaren nog niet zijn aangebroken. Onze regering stuurt dit soort berichten de wereld in om ons te laten geloven dat ze in Den Haag goed bezig zijn. De werkelijkheid is dat de wachtlijsten bij de voedselbanken steeds langer worden, er steeds meer mensen op straat zwerven en afgestudeerde jongeren steeds vaker werkloos zijn. In Den Haag moeten ze eens wat minder rapporten lezen en zich wat meer verdiepen in de mens.

Lini Oldewarris-Bazuin Apeldoorn

undefined

Blok aan het been

Ik geloof in de nabije toekomst niet in vette jaren. De wereldeconomie trekt aan en daar profiteert Nederland ook wat van. Wat een langdurige welvaartstijging in Nederland verhindert, is de euro en het regime vanuit Brussel. Griekenland en andere Zuid-Europese landen zullen een economisch blok aan het been blijven, waardoor het Europese herstel veel trager en lager is dan in de ons omringende werelddelen.

D. Speijers Nuenen

undefined

Zure appel

Hopelijk gaat men in Den Haag snel inzien dat men te fors aan het besparen is. Voor de burger met alleen een AOW of bijstandsuitkering of ander klein inkomen, blijft het zoet waarvan Den Haag zegt dat het er voor iedereen aankomt voorlopig vooral een zure appel. De politici blijven nog steeds opkomen voor de rijkere bovenlaag van onze Nederlandse samenleving en zo houden zij de kloof tussen arm en rijk in stand. Dus een terrasbezoek zit er voor minimaal twintig procent van de Nederlandse bevolking helaas niet meer in.

Jan Lammers Aalten

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden