Weblog

Nog geen Tesla-batterij in huize Dekker

De Tesla Powerwall, ook verkrijgbaar in wit... Beeld Tesla
De Tesla Powerwall, ook verkrijgbaar in wit...Beeld Tesla

Tesla, bekend van zijn elektrische superbolides, komt met goedkope batterijen voor thuisgebruik. Ze zien er goed uit en werken ongetwijfeld perfect. Maar ondanks dat ik hier al jaren om 'opslag' bedel, zal ik nog niet snel pronken met een 'echte Tesla' aan de muur.

Dat ligt niet aan Tesla, maar aan mij, of beter: aan Nederland. Daarover zodadelijk. Eerst maar even de hoofdlijnen van wat Tesla-topman Elon Musk vandaag (Nederlandse tijd) bekend heeft gemaakt.

Musk introduceert twee 'thuis-batterijen': een Powerwall van 7 kWh en een van 10 kWh. De eerste kost 3000 dollar (2670 euro), de tweede 3500 dollar (3115 euro) en beiden zitten ze in een nette witte kast van 130x86x18 centimeter, en met een gewicht van pakweg 100 kilo. Het zijn lithium-ion batterijen, de standaard bij veel batterij-toepassingen. Je kunt er constant 2 kW aan onttrekken of kortstondig 3,3 kW, waarmee je thuis wel zo ongeveer alles kunt doen wat je normaalgesproken elektrisch doet.

Niet opzeggen
Iemand die zuinig is komt met 7 kWh de dag door, wie bijvoorbeeld zijn huis ook (deels) elektrisch verwarmt, houdt het met 10 kWh geen dag vol. Hoe dan ook kun je in Nederland met zonnepanelen op je dak een een 10 kWh batterij je aansluiting op het elektriciteitsnet niet opzeggen. Want zeker in de winter leveren je panelen veel te weinig stroom om je batterij gevuld te houden.

Maar Musk heeft zijn batterij ook niet bedoeld om je stroomkabel te kunnen doorknippen. Hij voorziet vooral twee toepassingen: het opvangen van stroomstoringen en het verschuiven van de afname van netstroom. Het eerste is ook in Nederland wel eens zinvol: laatst zat bijna heel Noord-Holland, en ik ook, nog een paar uur zonder stroom. Lastig, zeker. Maar het Nederlands net is te goed, de storingen zijn te zeldzaam, om daar 3000 euro voor uit te geven... Al zou een winkelier met een flinke vrieskist misschien al wel kunnen toehappen.

Dure stroom mijden
De tweede toepassing is in Nederland zeker (nog) niet zinvol. De batterij kan zichzelf terugverdienen als netstroom in bepaalde uren heel duur is en in andere uren heel goedkoop. Je kunt je batterij dan vullen met goedkope stroom, of stroom uit eigen zonnepanelen, en die stroom dan gebruiken tijdens de dure piekuren.

Het laatste is zowel goed voor je eigen portemonnee als voor het elektriciteitsnet. Dat hoeft dan namelijk in piekuren minder stroom te leveren, en kan dus minder zwaar worden uitgevoerd. Ook hoeft er in die piekuren dan geen aparte (kostbare) centrale te worden ingeschakeld om aan de kortstondig piekvraag te voldoen.

Maar ja, in Nederland kennen we slechts een heel klein verschil in stroomprijzen voor overdag en nacht/weekend, en er is geen aparte, extra hoge toeslag op stroom in de ochtend- en avondpiek. Dus verdient zo'n Powerwall zich hier zo niet terug.

Wisselende stroomprijzen
Ik vermoed eerlijk gezegd dat we wereldwijd wel de kant opgaan van per uur wisselende stroomprijzen. Het is een van de eenvoudigste manieren om kostbare en milieuonvriendelijke piekstroom te voorkomen.
Je kunt tal van apparaten dan automatisch laten werken in tijden van goedkope stroom en er voor zorgen dat je zo min mogelijk stroom verbruikt als die duur is. Voeg daar dan een Powerwall aan toe en je hebt een systeem dat verdacht veel lijkt op wat onderzoekers van de universiteit van Southampton een paar jaar geleden bedachten. Het wachten was toen op een goedkope batterij...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden