Nog geen schaatsijs

Op de noordelijke oceaan wordt het depressievuur flink opgestookt. Ter hoogte van IJsland manifesteert zich een lagedrukgebied met een kerndruk van ongeveer 965 hPa. Uitlopers ervan veroorzaken in het weekeinde wisselvalliger weer, maar ronduit onbestendige condities zijn niet op til. Dat komt omdat het Azorenhogedrukgebied aan kracht wint en zich verplaatst naar Zuidwest-Europa.

Dankzij deze ontwikkeling wordt de meeste narigheid op afstand gehouden. De wind waait de komende tijd uit westelijke richtingen waardoor de aanvoer van over het algemeen tamelijk zachte luchtmassa's wordt gecontinueerd. De kansen op een eventuele vorstperiode en dus schaatsijs worden dan ook kleiner en kleiner. Veel mensen zullen daar niet rouwig om zijn, want op een winter die rond Sint Valentijn nog tot een offensief besluit, zitten slechts weinigen te wachten.

Vandaag wordt het weerbeeld bepaald door wolkenvelden. De kans op nattigheid is echter vrij klein en in het westen laat de zon zich niet onbetuigd. De temperaturen lopen op tot waarden tussen de 4 en 7' en de wind is matig uit het zuidwesten. Het ziet er naar dat laaghangende bewolking en/of mist de komende nacht en vrijdag overdag maan, sterren en zon aan het oog zullen onttrekken. De temperaturen schommelen in de nacht rond het vriespunt, vrijdagmiddag wordt het wederom 4 tot 7'. Op zaterdag passeert een front ons land. Er valt dan enige tijd regen.

In grote delen van Lapland vroor het gisterochtend meer dan 40'. De toppers waren Karasjok en Kautokeino in de Noorse Finnmarken met respectievelijk -43,5 en -43,4', Kalevala, Karelië -42,6, Karseuando, Zweden -41,7 en Muonio, Finland -41,1.

Onlangs kreeg ik van mevrouw Van Dijkhuizen uit Brunssum een uitvoerige brief over Europa's ijskelder. Als reisbegeleidster maakte zij diverse reizen naar het noorden van Scandinavië. Zij knipt regelmatig de stukjes uit Trouw met de weersgesteldheid van deze streken. Wanneer deze plaatsen worden bezocht citeert zij daaruit, zodat de reizigers een beeld krijgen welke kou deze streken in de winter ondergaan. In Karasjok is mevrouw Dijkhuizen al vijf keer geweest.

Gisternacht in het zuidoosten nog matige vorst (Hoensbroek -6,8'). Overdag zonnig maar 's middags in het noorden wolkenvelden en plaatselijk wat regen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden