Nog geen oplossing voor korting

VVD en PvdA weten niet hoe pensioenfondsen uit gevarenzone te halen. Plannen oppositie gaan alle kanten op.

De Tweede Kamer weet zich geen raad met de dreigende korting op de pensioenen. Een oplossing is er voorlopig niet. Vandaag debatteert de Kamer over de toekomst van het pensioenstelsel, maar hoe dat ook uitvalt, de verandering komt te laat om de acute problemen af te wenden.

Door de lage rente zit een aantal grote pensioenfondsen in de gevarenzone. Volgens de regels die nog maar net van kracht zijn, hebben grote fondsen als het ABP (ambtenaren), PFZW (zorg en welzijn), PME (metaal) en PMT (metaal en techniek) waarschijnlijk te weinig geld in kas om ook in de toekomst pensioenen uit te kunnen keren. De enige mogelijkheid om voldoende buffers te houden is de bestaande gepensioneerden minder geld geven. Dat dreigt volgend jaar te gebeuren.

Wie wil volgend jaar de verkiezingscampagne in met een korting op de pensioenen? Toch hebben regeringspartijen PvdA en VVD moeite met het antwoord op de vraag hoe het verder moet. VVD-Kamerlid Helma Lodders wil geen commentaar geven op de problemen bij de pensioenfondsen. Haar PvdA-collega Roos Vermeij meent dat er nog even tijd is om de ontwikkeling af te wachten. Zij verwijst naar de zomer want dan maakt het kabinet de begroting voor volgend jaar. Het inkomensbeleid moet 'evenwichtig' zijn, stelt ze.

De oppositie formuleert al wel ideeën, maar die gaan verschillende kanten op. Pieter Omtzigt (CDA) wil dat het kabinet meer druk uitoefent op de Europese Centrale Bank. Die pompt kapitalen in de economie en houdt zo de rente laag. Die lage rente brengt de Nederlandse pensioensector juist in de problemen. Daarmee pak je het probleem aan bij de bron, vindt de CDA'er. Over verhoging van de AOW om de koopkracht op peil te houden, zoals gesuggereerd door het pensioenfonds voor de zorg, wil Omtzigt zich niet uitlaten. "Dat kost heel veel geld. Daar ga ik nu geen ja of nee tegen zeggen." Verhoging van de rekenrente zodat fondsen lagere buffers hoeven aan te houden? "Dat is een oplossing via de achterdeur. Ik wil via de voordeur naar binnen en die is bij de ECB."

Tijdelijk de rekenrente verhogen, is wel de suggestie van SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Dat voorkomt de korting op pensioenen. Dat de buffers daardoor lager worden is geen probleem, meent de SP. "Het kapitaal van de fondsen is nog nooit zo hoog geweest als nu. Het is niet uit te leggen dat er gekort moet worden." De SP is nooit een voorstander geweest van het huidige systeem van het bepalen van de rekenrente.

Toen het ABP (ambtenaren) en het PFZW (zorg en welzijn) begin deze maand lieten weten dat het water tot aan de lippen staat, ging staatssecretaris Jetta Klijnsma (sociale zaken) in spoedberaad met De Nederlandsche Bank (DNB). Die bepaalt aan de hand van ingewikkelde formules wat de rente is waarmee fondsen berekenen of zij in de toekomst ook nog pensioenen kunnen uitbetalen en welke buffer zij moeten aanhouden. In mei maakt de DNB een overzicht voor 2017 zodat ook de Tweede Kamer vooruit kan kijken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden