Nog geen groene houtskool in Nederland

Barbecuen is lekker, maar niet erg milieuvriendelijk. Vooral de productie van houtskool is schadelijk. Maar er bestaat ook zoiets als 'groene' houtskool. Alleen is dat in Nederland nog niet te krijgen.

Barbecuen is niet de meest milieuvriendelijke manier om voedsel te bereiden. Bij de verbranding van houtskool komen broeikasgassen vrij en schadelijke stoffen die slecht zijn voor de gezondheid. Bovendien draagt de briket bij aan ontbossing.

In Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië en Brazilië worden bomen gekapt voor het maken van houtskool.

Greenpeace-woordvoerder Emiliano Ezcurra uit Argentinië vergelijkt het winnen van hout voor de fabricage van houtskool met de intensieve mijnbouw. "Er wordt genomen en genomen totdat er nog maar weinig bomen overblijven. De aanschaf van duurzame houtskool is een manier om die ontbossingen te stoppen."

Om houtskool te maken moet hout op een temperatuur tussen de vierhonderd en vijfhonderd graden gebracht worden. "Dan ontleedt het hout als het ware. Of zoals ze in België zeggen: dan gaan de vreemde lichamen zoals azijn, teer en zuur verloren. En dat allemaal in rookvorm. Je houdt dan pure koolstof over", vertelt Willem van de Kolk van Carbo, producent van houtskool.

Zijn bedrijf zat vroeger midden in het Loo. Daar werd tot in de jaren negentig houtskool gemaakt in grote ketels die in het bos stonden.

"Tegenwoordig zit het bedrijf aan de rand van een industrieterrein in Almelo en gebruiken we de modernste ovens ter wereld. Niets gebeurt meer in de open lucht en we hebben ook geen hout meer nodig om de verkoling op gang te brengen."

Wim Vink van Barbecueplein, een bedrijf dat barbecues verkoopt, uit Son en Breugel, weet veel over zowel de barbecue als houtskool.

Voor de barbecue raadt hij black range-houtskool uit Argentinië aan. "Het is schoon omdat het gegarandeerd afkomstig is van bomen die verkoold zijn. Er is dus geen geverfd hout bijgemengd. En het is ook schoon omdat er naast de kap nieuwe bomen worden aangeplant. Deze houtskool brandt langer dan andere soorten waardoor je er minder van nodig hebt."

Wereldwijd wordt steeds vaker een label van het Forest Stewardship Council (FSC) gebruikt om aan te tonen dat een houtproduct afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. "Een FSC-certificaat betekent dat het houtskool is gevolgd door de hele keten. Als elk onderdeel van die keten FSC-gecertificeerd is, dan is houtskool afkomstig uit goed beheerde bossen", legt Juul Zwinkels van FSC Nederland uit.

Carbo is het enige bedrijf in Nederland dat FSC-gecertificeerde houtskool produceert. "Wij zijn ook de enige houtskoolproducent van de Benelux", vertelt Van de Kolk.

Na een faillissement is het bedrijf nu bezig met een doorstart waardoor het nu nog geen groene houtskool in Nederland verkoopt.

"Een grote investeringsgroep heeft ons bedrijf overgenomen. Het idee is om nu op grote schaal houtskool te gaan maken met moderne technieken. Het hout dat wij gebruiken, is afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen in Zuid-Afrika of Namibië, of we gebruiken restanten uit de meubelindustrie. Cruciaal is dat het hout niet bewerkt, geverfd of geïmpregneerd is."

Groene houtskool is nog niet te koop in Nederland. "Maar het plan is wel om alle producten die met FSC-label te koop zijn in ons assortiment op te nemen", vertelt Halbe Vijver. Hij is inkoper voor Intergamma, het moederbedrijf van alle Gamma- en Karwei-vestigingen in Nederland. "Houtskool staat hoog op de wensenlijst."

Mogelijk liggen de groene briketten volgend jaar in de Gamma- en Karweivestigingen.

"Als mensen deze zomer nog op FSC-houtskool willen barbecuen moeten ze naar het buitenland gaan", zegt Van der Kolk van Carbo. Een alternatief voor barbecuende thuisblijvers is de kokosbriket. "Daar is geen enkele boom voor omgehakt", zegt Wim Vink van Barbecueplein. Kokosbriketten zijn in veel Nederlandse winkels verkrijgbaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden