Nog geen giftige stoffen aangetroffen

Er is veel brandweer op de been. ( ANP)

Uit de eerste voorlopige resultaten van luchtmetingen naar aanleiding van de grote brand in Moerdijk, is gebleken dat er geen verontrustende concentraties giftige stoffen (benzeen, tolueen, ethylbenzeen en koolwaterstoffen) in de lucht zijn verspreid.

Dat meldde de website crisis.nl na metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de milieuongevallendienst. Ook is er op dit moment geen aanwijzing dat er in het getroffen gebied dioxines zijn gevormd of verspreid.

De website benadrukt dat het om voorlopige resultaten gaat. In afwachting van definitieve meetgegevens wordt aan alle inwoners van de zuidpunt van het Eiland van Dordrecht en het oostelijk deel van de Hoeksche Waard uit voorzorg geadviseerd voorlopig niet onnodig naar buiten te gaan.

Huisdieren niet buiten
Mensen kunnen wel gewoon naar school of naar het werk. Het advies is om voorlopig geen intensief contact met de grond te hebben, niet in de speeltuin te spelen, geen producten uit de moestuin te eten, het vee niet te laten grazen en de rampenzender RTV Rijnmond te volgen. Ook wordt de inwoners geadviseerd huisdieren niet langdurig buiten te laten. Het drinkwater is wel veilig.

Op een industrieterrein in het Brabantse Moerdijk ontstond woensdagmiddag een zeer grote brand in het bedrijf Chemie-Pack. Het bedrijf bewerkt en verpakt chemische producten. De brandweer gaf kort na middernacht het sein brand meester. De brandweer is donderdag nog de hele dag bezig met nablussen. Het vuur brandt nog op verschillende plaatsen. Acht bedrijven zijn ontruimd door de brandweer.

Tot nu toe zijn er nog geen schadelijke rook of roetdeeltjes waargenomen. Wel kunnen mensen last krijgen van hun ogen en luchtwegen. Ook rook en stank kan voor overlast zorgen.

Verspreiding roet
De autoriteiten gaan ervan uit dat roetdeeltjes door de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk tientallen kilometers zijn verspreid in het gebied tussen Moerdijk en Gouda. Ook een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid meldde dat er op verscheidene plaatsen roetdeeltjes kunnen worden gevonden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezig om het neerslaggebied en de samenstelling van het roet in kaart te brengen. De autoriteiten houden er rekening mee dat de roetdeeltjes ook zijn uitgewaaid richting de regio's Rijnmond en Haaglanden. „De concentraties zijn - mede vanwege het grote verspreidingsgebied - naar verwachting zeer laag”, zo valt te lezen op de website.

Wat de uiteindelijke gevolgen van de brand zijn, wordt later deze week bekend. Bewoners in omliggende gebieden worden op de hoogte gehouden door de gemeenten.

'Chemie-Pack voldeed aan voorschriften'

Volgens burgemeester Wim Denie van Moerdijk voldeed het bedrijf Chemie-pack in oktober 2010 aan alle voorschriften. Het bedrijf kreeg in april 2006 een dwangsom opgelegd nadat bij een controle was gebleken dat de brandbestrijdingssystemen niet in orde waren. Maar volgens de burgemeester was dit enkele maanden geleden „zeker niet meer het geval”.

Onderzoeksraad kijkt naar brand Moerdijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven begint een onderzoek naar de brand in Moerdijk. Dat heeft een woordvoerder van de raad woensdagavond gezegd. De eerste gegevens worden al verzameld. De onderzoekers kijken naar de oorzaak en achtergronden van de brand en naar de crisisbestrijding, aldus de zegsman.

Bij chemisch bedrijf Chemie-Pack op een industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk woedt woensdag een zeer grote brand. (ANP)
Brandweerlieden bestrijden woensdag de brand die woedt bij chemisch bedrijf Chemie-Pack op het industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk. ( ANP)Beeld ANP
Smeulende resten na de brand in het bedrijf 'Chemie-pack'. (EPA)
Grote vlammen op het industrieterrein aan de Vlasweg in Moerdijk. ( ANP)Beeld ANP
Beelden van de satteliet waarop de brand in Moerdijk zichtbaar is.
Brandweerlieden zijn druk met het bestrijden van de brand. ( ANP)Beeld ANP
Luchtfoto gemaakt met mobiele telefoon. Rookwolken die zijn ontstaan door de grote brand bij chemiebedfijf Chemie-Pack hangen woensdag boven Moerdijk. De wolken waren vanuit meerdere plaatsen in de regio Zuid-Holland Zuid, waaronder Dordrecht, te zien. ( ANP LION AIR B.V.)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden