'Nog geen extra euro's naar Madrid en Athene'

Hoge EU-ambtenaar: Spanje aarzelt om steun aan te vragen

GIJS MOES | BRUSSEL

Noodsteun voor Spanje is niet op korte termijn te verwachten. Die voorspelling sprak een hoge Europese ambtenaar, nauw betrokken bij de steunoperaties, gisteren in Brussel uit.

"Ik zie geen reden voor Spanje om nu een aanvraag te doen", zei de Europese bron. Al weken doen geruchten over noodsteun voor de Spaanse overheid de ronde. Die zou dan bovenop de eerder toegezegde miljarden voor de banken komen. Vooral de zwakke financiële toestand van de Spaanse regio's maakt steun van de overige eurolanden noodzakelijk.

Maar de Spaanse regering staat niet te trappelen om steun aan te vragen. Na een extra bezuinigingspakket, dat vorige week werd gepresenteerd, is de situatie ook weer iets gekalmeerd. De rente die Madrid op de markten moet betalen is wat gedaald. Dat maakt de noodzaak om nu steun aan te vragen minder groot.

Toch blijft de mogelijkheid van een Spaanse steunaanvraag duidelijk bestaan. Als de regering van premier Rajoy de gestelde doelen voor de begroting niet haalt en de twijfel op de markten opnieuw toeslaat, blijft er weinig anders over. "Spanje zal het moeilijk vinden om de gestelde doelen te halen", zegt de ambtenaar.

Een beslissing over de volgende tranche van leningen aan Griekenland laat ook nog op zich wachten. Griekenland krijgt, als het aan alle voorwaarden voldoet, binnenkort 31,5 miljard euro van de overige eurolanden en het IMF.

Een trojka van experts van de EU en het Internationaal Monetair Fonds is in Athene om de situatie op te nemen. Ze zijn in discussie met de Griekse regering over aanvullende bezuinigingen. "Ieder voorstel waar de Grieken mee komen, moeten we eerst narekenen", zegt de Europese ambtenaar. Hij verwacht niet dat de Europese regeringsleiders op de volgende EU-top van 18 en 19 oktober, een besluit zullen nemen over de lening aan Griekenland. De trojka is waarschijnlijk pas begin november klaar met het onderzoek, daarna kan Athene het geld wellicht tegemoet zien. Maandag en dinsdag bespreken de ministers van financiën in Luxemburg de toestand in de eurozone.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden