Nog geen Britse identificatieplicht

Het Lagerhuis heeft tegen heug en meug ingestemd met de voorzichtige introductie van id-kaarten. Van verplichte identificatie is voorlopig geen sprake.

door Bas de Vries

Ruim vijftig jaar na de geruchtmakende rechtszaak rond stomerijdirecteur Clarence Henry Wilcock worden in Groot-Brittannië weer identiteitskaarten ingevoerd. Over ruim twee jaar komt er een geavanceerd stuk plastic waarop niet alleen een foto van de drager en enkele persoonsgegevens te vinden zijn, maar ook een microchip met vingerafdrukken en irisscan. Al die gegevens worden tevens opgeslagen in een nationale databank.

Het land kende al identiteitskaarten tussen 1939 en 1952, het jaar waarin de regering-Churchill het systeem afschafte. Aanleiding was de weigering van de eerdergenoemde Wilcock in december 1950 om na een kleine verkeersovertreding de politie zijn kaart te tonen. Zijn argument was dat het niet klopte dat de autoriteiten in vredestijd een bevoegdheid bleven gebruiken die ooit rechtstreeks was voortgevloeid uit een noodsituatie - het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk kreeg hij gelijk van het Hooggerechtshof. Sindsdien hebben de Britten verplichte identificatie altijd beschouwd als een kenmerk van landen die autoritairder worden bestuurd dan zij.

Bij de eindstemming dinsdagavond keerden ook tientallen Labour-parlementariërs zich tegen het wetsvoorstel van de eigen Labourregering. Dat betekende de grootste opstand in eigen gelederen sinds de Lagerhuisverkiezingen van afgelopen mei, zij het dat het onvoldoende was om de wet om zeep te helpen. Dissident Bob Marshall-Andrews sprak van “het meest onvrijzinnige stuk wetgeving dat we in dit Huis de afgelopen halve eeuw gevraagd zijn goed te keuren“. Het stormachtige debat wordt nu ongetwijfeld voortgezet in het Hogerhuis, waar Labour géén ruime meerderheid heeft.

En dat voor een plan vol compromissen waar een plicht tot identificatie niet eens in is opgenomen. De vorige minister van binnenlandse zaken David Blunkett was dat nog wel van plan, maar niet voor 2013. Maar geschrokken van het brede verzet durft zijn opvolger Charles Clarke geen enkele datum meer te noemen.

Het is nu de bedoeling dat iedereen die een Brits paspoort aanvraagt vanaf 2008 tevens standaard een identificatiekaart krijgt. Geschatte extra kosten: zo'n 45 euro per persoon. De ervaringen in de praktijk bepalen of er ooit een verplichting komt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden