Nog geen bewijs dat Barschel vermoord is

Van onze correspondent BERLIJN - Het openbaar ministerie van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft gisteren in Kiel nieuwe aanwijzingen die de these van de moord op oud-CDU-premier Uwe Barschel zouden moeten ondersteunen, afgezwakt.

Officier van justitie Heribert Ostendorf ontkende dat een nieuw rapport van toxicologen uit München onomstotelijk zou hebben vastgesteld dat Barschel die op 11 oktober 1987 levenloos in de badkuip van zijn hotelkamer in Genève werd aangetroffen, door derden om het leven zou zijn gebracht. Het - moeizame - onderzoek wordt voortgezet.

Dat onderzoek werd vorig jaar, zeven jaar na dato, heropend. De aanleiding vormde een rapport van een Zwitserse toxicoloog. Deze had vastgesteld dat Barschel de hoeveelheid barbituraten die in zijn maag en bloed werden gevonden onmogelijk zelf ingenomen kon hebben. De toxicoloog concludeerde dat het dodelijke medicament cyclobarbital pas aan Barschel was toegediend toen hij al verdoofd of in coma was. Daarop gonsde het in Duitsland van de moordcomplotten: ze varieerden van hulp bij zelfdoding tot Barschels betrokkenheid bij illegale wapenleveranties aan Iran.

De Münchense onderzoekers hebben nu in de gal en het bloed van Barschel hoge doses van de stof methyprylon gevonden - een stof die gebruikt werd bij zeer sterke slaapmiddelen. In combinatie met alcohol kan methyprylon bewusteloosheid veroorzaken. Aangezien men in Barschels urine ook alcoholresten had aangetroffen, sluiten ook de experts uit München niet uit dat de cyclobarbital pas in Barschels lichaam terechtkwam toen deze al bewusteloos was.

De onderzoekers konden beschikken over meer materiaal dan hun voorgangers. De Zwitserse autoriteiten voorzagen hen van delen van Barschels inwendige organen - zoals de galblaas - en de complete maaginhoud. Onduidelijk is waarom de weefsels pas nu ter beschikking werden gesteld. Ook kregen de Münchense onderzoekers aanzienlijk meer urine en bloed dan eerdere onderzoekers. Het feit dat Barschels blaas met een halve liter gevuld was, zou er volgens de toxicologen op kunnen duiden dat Barschel lang bewusteloos geweest is.

Uwe Barschel is één van de raadselachtigste figuren uit de naoorlogse Duitse politiek. Hij was betrokken bij een lastercampagne tegen zijn SPD-rivaal Björn Engholm en moest na het bekend worden ervan aftreden als premier. Kort daarop werd hij dood aangetroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden