Nog geen betaald werk voor ex-burgemeester Rehwinkel

(TROUW)

Oud-burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen blijft gebruik maken van wachtgeld. Ondanks zijn inschatting dat hij binnen een half jaar na zijn vertrek uit Groningen nieuw betaald werk zou hebben, is het Rehwinkel nog niet gelukt een baan te bemachtigen.

Rehwinkel (PvdA) verliet Groningen, waar hij niet zo lekker lag, per 1 november vorig jaar vrijwillig en anderhalf jaar voor het aflopen van zijn eerste ambtstermijn. Hij had nieuw werk in Spanje gevonden. In Barcelona zou hij voor het centrum van lokale overheden wereldwijd (United Cities and Local Governments, UCLG) een onderzoek naar rampenbestrijding leiden. Het bleek te gaan om een vrijwilligersbaan.

Rehwinkel maakte aanspraak op zijn recht op wachtgeld en laadde daarmee hoon op zich, ook van eigen partijgenoten. Daarop betaalde hij de eerste drie maanden wachtgeld terug en hij beloofde zo snel mogelijk een betaalde baan te zoeken. De landelijke PvdA-partijtop eiste dat Rehwinkel, eerder burgemeester van Naarden, zich aan de sollicitatieplicht hield.

Onduidelijk is hoe vaak en naar welke functies de oud-burgemeester gesolliciteerd heeft. De SP in de Groninger gemeenteraad vroeg om transparantie, maar Rehwinkel, die begeleid wordt door een bureau, mag zijn schreden op de arbeidsmarkt voor zich houden, uit privacy-overwegingen en om zijn kansen op die markt niet te schaden.

Hoe het gaat met de klus in Barcelona is evenmin bekend. Partijgenoten Erica van Lente, raadslid, en Roeland van der Schaaf, wethouder onder Rehwinkel, zeggen het niet te weten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden