Nog geen akkoord over begroting VS, overheid gaat zaterdag ‘dicht’

Congresleden op Capitol Hill vergaderden tot vrijdagavond, maar slaagden er niet in een begrotingsakkoord te bereiken. Beeld AFP
Congresleden op Capitol Hill vergaderden tot vrijdagavond, maar slaagden er niet in een begrotingsakkoord te bereiken.Beeld AFP

De Amerikaanse overheid gaat vanaf zaterdag ‘op slot’. Het Congres en het Witte Huis hebben geen overeenstemming bereikt over een nieuwe staatsbegroting. Daardoor zal zaterdag een groot aantal overheidsdiensten moeten sluiten omdat daar geen geld voor is.

Redactie

Om een zogenoemde ‘shutdown’ af te wenden, moest vrijdag voor middernacht (zaterdagmorgen 6.00 uur Nederlandse tijd) een akkoord zijn bereikt over een nieuwe begroting. Zowel leden van het Huis van Afgevaardigden als van de Senaat komen na de vrijdagavond geschorste beraadslagingen voor middernacht niet meer bijeen om een deal goed te keuren.

Hoe lang de stop op de overheidsuitgaven gaat duren is niet bekend. Naar verwachting komen het hoger- en lagerhuis zaterdagmiddag weer bijeen.

Muur

De onderhandelingen over de nieuwe begroting lopen al een tijd stroef. De Amerikaanse president Donald Trump wil miljarden dollars vrijmaken voor de bouw van de grensmuur. Dat voornemen kan niet op goedkeuring rekenen van de Democraten in Washington.

Nadat bekend werd dat een ‘shutdown’ aanstaande is, riep Trump in een video de Democraten op om samen te werken. “De shutdown zal hopelijk niet lang duren”, zei de president, die eerder op de dag nog waarschuwde voor een sluiting “die heel lang gaat duren” als de Democraten tegen “grensbeveiliging” stemmen.

De stop op overheidsuitgaven geldt voor onder meer de ministeries van Binnenlandse Veiligheid, Justitie en Landbouw. Voor andere overheidsdiensten loopt nog een begroting tot eind september. De ‘shutdown’ betekent ook dat nationale parken moeten sluiten. Zo’n 800.000 ambtenaren worden niet meer betaald. Daarvan hoeven er ongeveer 380.000 niet op hun werk te verschijnen.

Het is niet voor het eerst dat tijdens het presidentschap van Trump geen tijdige oplossing wordt gevonden voor de begroting. De laatste keer dat de Amerikaanse overheid ‘op slot’ ging was eerder dit jaar. In februari was sprake van een ‘shutdown’ van enkele uren, in januari duurde de situatie een paar dagen. De keer daarvoor was in 2013 tijdens het presidentschap van Barack Obama. Toen hoefden honderdduizenden ambtenaren zo’n twee weken niet op hun werk te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden