Nog even schitteren als hulpverlener in Haïti

De Amerikanen hebben weinig bereikt in Haïti, vinden critici. De natuurramp komt als geroepen. Zo kunnen ze nog even schitteren als hulpverlener. Vandaag dragen de Amerikanen het commando over aan vredestroepen van de Verenigde Naties.

Roeland Muskens

PORT-AU-PRINCE - Commandant Suggs sabbelt nog eens tevreden aan zijn Cubaanse sigaar. Zijn mariniers hebben net een lading hulpgoederen gebracht naar de overlevenden van de vloedgolven, die in het oosten van Haïti naar schatting 1000 à 1500 mensen het leven hebben gekost. Terwijl ingehuurde Haïtianen de zakken met rijst naar een Rode-Kruispost sjouwen, houdt een tiental zwaarbewapende Amerikanen de hongerige dorpsbewoners op afstand.

Afgelopen week hebben de Amerikanen, na aandringen van internationale hulporganisaties, een helikopter-luchtbrug ingesteld om de hulpgoederen af te leveren in de zwaarst getroffen plaats Mapou.

In de vruchtbare vallei waarin Mapou ligt, staan nog honderden huizen onder water. ,,Dat dak daar'', wijst de 54-jarige Charles Dessid zijn boerderij aan. Zijn erf en de velden eromheen staan onder water. Alleen het zinken dak van zijn kleine boerderij is te zien. Vorige week zondag liep zijn boerderij binnen een uur onder twee meter water. Zelf kon Dessid zich snel genoeg uit de voeten maken, maar zijn 84-jarige vader verdronk jammerlijk. Vreemd genoeg heeft Dessid een rode kerstmanmuts op het hoofd, compleet met witte rand van nep-bont. Een van de weinige dingen die hij wist te redden uit zijn huis. ,,Deze muts en de kleren die ik aanheb. Meer heb ik niet meer.''

In Mapou zijn zo'n vijfhonderd doden geborgen, nog vele honderden zijn vermist. Ook de wegen naar Mapou zijn door modderstromen verwoest, waardoor de hulp alleen via helikopters kan worden aangevoerd. ,,We zijn blij met de hulp, maar het is niet genoeg'', zegt Dessid. ,,Al onze oogsten zijn verwoest, onze dieren verdronken''.

,,Het is goed dat we hier zijn'', bromt commandant Suggs. ,,Anders had het er slecht uitgezien voor deze mensen.'' Afgelopen woensdag besloten de Amerikanen mee te werken met het transport van de hulpgoederen die door internationale hulporganisaties ter beschikking zijn gesteld.

De natuurramp betekent dat de Amerikanen met tevredenheid terug kunnen kijken op hun aanwezigheid in Haïti. De ongeveer vijfduizend soldaten -behalve Amerikanen ook enkele honderden Canadezen, Fransen en Chilenen- hebben de afgelopen drie maanden met name in de hoofdstad gepatrouilleerd.

De komst van de internationale troepenmacht heeft in maart een slachtpartij in Port-au-Prince voorkomen -daar is vriend en vijand het wel over eens. Maar verder hebben de Amerikanen onvoldoende bereikt, menen critici.

De mariniers zijn vooral niet toegekomen aan het ontwapenen van het land. De rebellen hebben zich weliswaar teruggetrokken uit Port-au-Prince, maar in hun thuisbasis Gonaïves weigeren ze vooralsnog hun wapens in te leveren. Vooral dankzij de inkomsten uit de drugshandel hebben de rebellen de laatste jaren een aanzienlijk wapenarsenaal opgebouwd. Wanneer de internationale troepen het veld ruimen zijn de rebellen in staat om iedere komende regering in gijzeling te nemen.

,,We hebben de afgelopen maanden vele honderden wapens in beslag genomen'', reageert commandant Suggs nors. ,,Maar het is ondoenlijk om huis-aan-huis te gaan zoeken''.

VERVOLG OP WERELD 5

Internationale troepen laatste kans voor Haïti

HAÏTI

VERVOLG VAN PAGINA 1

In Port-au-Prince zelf zijn het vooral de knokploegen van ex-president Aristide, de gevreesde 'chimères' (schimmen), die nog beschikken over vele duizenden wapens. De fanatieke Aristide-aanhangers wonen vooral in de enorme sloppenwijk Cité Soleil, aan de rand van Port-au-Prince. Juist in Cité Soleil vertonen de Amerikanen zich nauwelijks.

In maart dwongen de Amerikanen Aristide te vertrekken. De voormalige priester Jean-Bertrand Aristide, eerder in 1994 door dezelfde Amerikanen in het zadel geholpen, had tijdens zijn tweede ambstermijn iedere sympathie verspeeld. Zijn wanbeleid en onvoorspelbare gedrag leidden ertoe dat de ontwikkeling vrijwel tot stilstand kwam.

In februari was de hoofdstad Port-au-Prince belegerd door gewapende bendes. Na een week van terreur besloten de Amerikanen dat het tijd was voor de zoveelste interventie.

Na het vertrek van Aristide is een interim-regering geformeerd onder leiding van de zakenman Gerard Latortue. Latortue moet voorbereidingen treffen voor algemene verkiezingen in 2005.

Vandaag draagt de Amerikaanse commandant van de interventiemacht, brigade-generaal Ron Coleman, het commando over aan de VN-vredestroepen onder leiding van de Braziliaanse generaal General Augusto Heleno Ribeiro Pereira. De komende maand zullen de Amerikanen hun troepen langzaam terugtrekken. De Braziliaan zal het bevel voeren over 6700 soldaten, vooral uit Latijns-Amerikaanse landen. ,,Dit is de laatste kans voor Haïti'', heeft Ribeiro Pereira gezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden