Nog even schitteren als hulpverlener in Haïti

De Amerikanen hebben weinig bereikt in Haïti, vinden critici. De natuurramp komt als geroepen. Zo kunnen ze nog even schitteren als hulpverlener. Vandaag dragen de Amerikanen het commando over aan vredestroepen van de Verenigde Naties.

door Roeland Muskens

PORT-AU-PRINCE - Commandant Suggs sabbelt nog eens tevreden aan zijn Cubaanse sigaar. Zijn mariniers hebben net een lading hulpgoederen gebracht naar de overlevenden van de vloedgolven, die in het oosten van Haïti naar schatting 1000 à 1500 mensen het leven hebben gekost. Terwijl ingehuurde Haïtianen de zakken met rijst naar een Rode-Kruispost sjouwen, houdt een tiental zwaarbewapende Amerikanen de hongerige dorpsbewoners op afstand.

Afgelopen week hebben de Amerikanen, na aandringen van internationale hulporganisaties, een helikopter-luchtbrug ingesteld om de hulpgoederen af te leveren in de zwaarst getroffen plaats Mapou.

In de vruchtbare vallei waarin Mapou ligt, staan nog honderden huizen onder water. ,,Dat dak daar'', wijst de 54-jarige Charles Dessid zijn boerderij aan. Zijn erf en de velden eromheen staan onder water. Alleen het zinken dak van zijn kleine boerderij is te zien. Vorige week zondag liep zijn boerderij binnen een uur onder twee meter water. Zelf kon Dessid zich snel genoeg uit de voeten maken, maar zijn 84-jarige vader verdronk jammerlijk. Vreemd genoeg heeft Dessid een rode kerstmanmuts op het hoofd, compleet met witte rand van nep-bont. Een van de weinige dingen die hij wist te redden uit zijn huis. ,,Deze muts en de kleren die ik aanheb. Meer heb ik niet meer.''

In Mapou zijn zo'n vijfhonderd doden geborgen, nog vele honderden zijn vermist. Ook de wegen naar Mapou zijn door modderstromen verwoest, waardoor de hulp alleen via helikopters kan worden aangevoerd. ,,We zijn blij met de hulp, maar het is niet genoeg'', zegt Dessid. ,,Al onze oogsten zijn verwoest, onze dieren verdronken''.

,,Het is goed dat we hier zijn'', bromt commandant Suggs. ,,Anders had het er slecht uitgezien voor deze mensen.'' Afgelopen woensdag besloten de Amerikanen mee te werken met het transport van de hulpgoederen die door internationale hulporganisaties ter beschikking zijn gesteld.

De natuurramp betekent dat de Amerikanen met tevredenheid terug kunnen kijken op hun aanwezigheid in Haïti. De ongeveer vijfduizend soldaten -behalve Amerikanen ook enkele honderden Canadezen, Fransen en Chilenen- hebben de afgelopen drie maanden met name in de hoofdstad gepatrouilleerd.

De komst van de internationale troepenmacht heeft in maart een slachtpartij in Port-au-Prince voorkomen -daar is vriend en vijand het wel over eens. Maar verder hebben de Amerikanen onvoldoende bereikt, menen critici.

De mariniers zijn vooral niet toegekomen aan het ontwapenen van het land. De rebellen hebben zich weliswaar teruggetrokken uit Port-au-Prince, maar in hun thuisbasis Gonaïves weigeren ze vooralsnog hun wapens in te leveren. Vooral dankzij de inkomsten uit de drugshandel hebben de rebellen de laatste jaren een aanzienlijk wapenarsenaal opgebouwd. Wanneer de internationale troepen het veld ruimen zijn de rebellen in staat om iedere komende regering in gijzeling te nemen.

,,We hebben de afgelopen maanden vele honderden wapens in beslag genomen'', reageert commandant Suggs nors. ,,Maar het is ondoenlijk om huis-aan-huis te gaan zoeken''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden