Nog even proeven van de circussfeer

Boedel circus Renz staat te koop in Brabants weiland. Fans nemen verslagen afscheid.

Een ouderwetse houten pipowagen kopen? Een roodgele piste? Of liever een circusentree, compleet met kassahokjes en de naam 'Herman Renz' in letters met lampjes? Nog één keer staat circus Herman Renz opgesteld - in een weiland langs snelweg A50 in Uden. Tot en met de laatste verlengsnoer wordt hier de boel geveild.

Eerder ging de grootste tent al naar een nieuwe eigenaar voor 80.000 euro, geld dat direct naar de Belastingdienst vloeide. Veilingbedrijf Keros nam de rest van de boedel over van de investeerder van het failliete circus, en veilt die nu via internet. De kijkdagen gisteren en vandaag zijn niet alleen bedoeld voor kopers. Ook het publiek is welkom, om afscheid te nemen.

De vertrouwde hoempapamuziek zorgt voor een onwerkelijke sfeer in de twee overgebleven tenten. Binnen een ratjetoe aan spullen. Ronde hangtafels. Een miniatuurcircus. Een levensgrote kerstgroep. De zesjarige San Verkuylen heeft zijn ogen laten vallen op een enorme gouden kerstklok - een kop groter dan hijzelf. "Voor op mijn kamer. Om op te schieten, met mijn speelgoedboog", legt hij uit.

Zijn oma troont hem en zijn broertje Tiego (9) snel mee naar buiten, naar de slaapwagens. "Dit is een gelegenheid om de circussfeer te proeven, te zien hoe ze hier geleefd hebben", zegt Loes Verkuylen. "Het is voor die artiesten echt afzien geweest." De familie neemt een kijkje in de spartaanse slaapcabines in een oplegger. Naast een zelf getimmerd bed passen nog net een koelkastje en een tv. Een druiprek met schone vaat is op een matras achterbleven.

Wie wil er nu zo'n slaapwagen kopen, of zo'n grote circusentree? Nou, Melissa Verschoor en Lieven van den Heuvel van de Vlaamse camping Caernhoeve. "We willen een nieuwe jeugdkampplaats met circusthema maken", legt Van den Heuvel uit. "Die entree kan de ingang zijn. We hebben ook een suikerspinkraam gezien waar we op willen bieden."

Dat het om oude spullen van circus Renz gaat, levert de camping extra belangstelling op van kinderen uit Nederland, verwacht Van den Heuvel. Zijn blik glijdt af naar een springkussen. Ook dat mag hopelijk mee naar België. "Even afwachten wat de prijs wordt", zegt Van den Heuvel.

Er struint ook een Duitse familie over het terrein, eveneens op zoek naar koopjes. Hun circus Freiwald staat op dit moment vlakbij, in Oss. "Licht en geluid, en misschien een vrachtwagen", somt zoon Jeffrey Freiwald de wensen op. Hij is clown. Zijn ouders begonnen ooit als dompteurs bij circus Renz. "Circussen hebben het zwaar nu, maar voor ons als klein familiecircus is het makkelijker dan voor zo'n groot bedrijf als Renz", zegt Freiwald. "Met een goed programma kun je overleven."

Stilletjes aan een tafeltje zitten Marc Schellekens en Patricia de Haan. De Renz-fans hebben een laatste rondje gemaakt, en hun tassen nog één keer volgeladen met Renz-promotiespullen. Aan het definitieve afscheid zijn ze nog niet toe. "Dit is het einde van de circuscultuur in Nederland", verzucht Schellekens, zichtbaar aangeslagen.

Vanuit de geluidsinstallatie klinkt muziek, en een enthousiaste ingeblikte stem. "Dit was Nederlands Nationaal Circus Herman Renz. Tot de volgende keer!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden