Nog even naar een herhaling van Lingo kijken

Het City Hotel in Groningen was 's nachts opengegaan voor vluchtelingen. Maar donderdagochtend blijkt geen van de omwonenden van de Tolberter Petten er te hebben aangeklopt. In de Groningse brandweerkazerne legt burgemeester Peter Rehwinkel, als hoofd van de veiligheidsregio, om zeven uur in de ochtend uit dat het zekere voor het onzekere is genomen vanwege het wassende water in het zuidelijk Westerkwartier.

Ter plekke in de Tolberter Petten hangt een crisissfeer. Toegangswegen zijn afgezet, overal rijden ME-busjes, politiewagens en auto's van waterschap Noorderzijlvest. Langs de Mensumaweg in Tolbert staat een batterij aan busjes van energiebedrijf Enexis. Mannen in gele jassen wachten op signalen. Als aan de noordkant het water nog verder tegen de dijk omhoogklimt, moeten gas en elektriciteit hier worden afgesloten. Vijfenvijftig soldaten zijn stand-by.

's Nachts zijn de bewoners van 45 boerderijen en huizen opgeroepen tot vrijwillige evacuatie. Veel belangstelling is daar niet voor. Jannes en Lineke Boonstra zijn donderdagochtend thuis. Een paard dat bij het echtpaar stond is opgehaald door de eigenaar, en twee pony's heeft Jannes voor dag en dauw naar hun zoon gebracht. Het lege aquarium in de kamer zegt niks, zegt Lineke. De vissen zijn een tijd geleden ziek geworden. Lineke heeft wat lades uit het dressoir hogerop gezet en er staan tassen met kleren klaar. Maar voorlopig kijkt het stel nog naar een herhaling van Lingo.

De Boonstra's snappen wel dat boeren in de buurt geen zin hebben hun koeien te verplaatsen. Sommigen hebben een melkrobot en een systeem van ieder uur voederen. De bedrijfsvoering zou bij evacuatie volledig in het honderd lopen.

Een gezin zoekt elders onderdak. Twee hobbyboeren halen hun dieren uit de Tolberter Petten. Het water komt niet over de dijk, het evacuatieadvies blijft gewoon gelden, zegt burgemeester Rehwinkel aan het eind van de middag. In de nacht van donderdag op vrijdag wordt de hoogste waterstand verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden